Egy helyben toporog a tervezett regionális kórházak ügye

Bíró Blanka 2019. december 09., 21:56

Újra közvitára bocsátják a rendeletet, amelynek alapján a regionális kórházakhoz rendelik a megyéket – ígérte meg az aggódó Brassó megyei elöljáróknak Viorel Costache egészségügyi miniszter. A rendeletet még a korábbi kormány bocsátotta közvitára, ám a jelenlegi levette napirendről.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Adrian Veştea, a Brassó Megyei Tanács elnöke és George Scripcaru brassói polgármester a minisztertől kérte, hogy orvosolja a helyzetet, hiszen a tervezett brassói regionális kórháznak Kovászna és Hargita megyét is szolgálnia kellene. Az új kormány minden, a beiktatása előtt közvitára bocsátott jogszabályt visszavont, ezeket újra elemzik.

A regionális kórházakat szabályozó rendelet a következő időszakban újra közvitára kerül

– ígérte a miniszter.

A tervezetben nemcsak a regionális kórházak helyzetét szabályozzák, hanem pontosan meghatározzák, melyik megye hova tartozik.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója Fotó: Haáz Vince

Csak így van értelme a regionális kórházak építésének, ha pontosan tudják, melyik megyéből küldhetik oda a megoldásra váró bonyolult eseteket

– mondta el lapunknak András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója. Rámutatott: egy regionális központ nem azt jelenti, hogy megépül egy új kórház, hanem hogy biztosítsák az infrastrukturális és humánerőforrás hátteret is. Jelenleg gondok vannak a bonyolult sürgősségi esetekkel, például a legközelebbi brassói kórházban Háromszékről nem fogadnak minden esetben beteget.

Ilyenkor az orvosok végigtelefonálják az ország kórházait, ahol például idegsebész vagy plasztikai sebész dolgozik, elküldik a leleteket, felvételeket, sokszor órákba beletelik, amíg egyeztetnek, és a beteg megfelelő ellátást kap

– részletezte a kórházigazgató. Ha rendeletben leszögezik, hogy pontosan melyik megyéből melyik regionális központba kell küldeni a betegeket, akkor könnyebben működne az ellátás. András-Nagy Róbert kifejtette:

jelenleg csak a szívinfarktus esetén javallott szívkatéterezésre tudnak zökkenőmentesen Brassóba küldeni betegeket, az idegsebészeti eseteket kénytelenek az egész országba „szétszórni”.

{A}

„Remélem ebben a formában képzelik el a regionális kórházakat, a bonyolult eseteket el tudják majd látni, a gerincsérülteket, az idegsebészeti, plasztikai beavatkozásra szoruló betegeket kötelezően átveszik a legközelebbi centrumban. Különben nincs értelme a regionális kórháznak” – mutatott rá az igazgató. Brassó önkormányzata idén támogatói egyezményt írt alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (BERD) a Cenk alatti városban építendő regionális kórház projektjének előkészítéséről.