Tömeges halpusztulást okozott a csónakázó leengedése

Simon Virág 2019. december 06., 09:22

Szinte felbecsülhetetlen mennyiségű, különböző fajtájú hal pusztult el a Marosban szerdán, miután a marosvásárhelyi nagy gátnál megnyitották a zsilipeket.

A felső gáton zúdult le nagyobb vízmennyiség Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a Víkendtelep körül minden tavasszal csónakázó tavat alakítanak ki, majd késő ősszel leengedik a vizet. Ahhoz, hogy a csónakázóból a víz átfolyón a Marosba, szükséges a folyó szintjének csökkentése, ezt úgy oldják meg, hogy megnyitják a szomszédos nagy gát zsilipjeit és nagy ütemben csökkentik a vízmennyiséget.

{A}

Mint Călin Fokt, a vízügy igazgatóság sajtószóvivője elmondta, szerdán betervezett munkálat volt a zsilipek megnyitása és a Maros vízének csökkentése, a jelentős halpusztulásról azonban ő is csak a sajtóból értesült. A Marosnak Marosszentgyörgy irányában van egy kis holtága, ami egy szigetet vesz körbe, s a folyó vízszintjének csökkenése során, innen nem tudtak kiúszni a halak, bennragadtak az iszapban. Itt normális körülmények között is nagyon alacsony a vízállás, nincs sodrása a Marosnak, s ezért történhetett a nemkívánatos baleset.

A víkendtelepi csónakázóból idén lassan folyik le a víz. Fotó: Haáz Vince

Tavaly például a csónakázóból engedték ki túl gyorsan, erőltetetten a vizet és sok hal ottragadt.

Ha több napon keresztül végeznék el ezt a műveletet, akkor a halak érezve a víz sodrását, átúsznának a Marosba.

Nagy András Attila, a Milvus szakembere a halpusztulás kapcsán elmondta, véleménye szerint a Víkendtelep igazgatósága minden évben hagyhatna legalább félméter mélységű vizet a csónakázóban, mert abban a halak nem pusztulnának el, túlélnék a telet.

A városháza azonban arra hivatkozik, hogy télen a környéket senki nem felügyeli, a befagyott jégen pedig akár éjszaka is korcsolyázhatnak, és ez nagyon balesetveszélyes lehet,

ezért döntenek úgy minden tél kezdetén, hogy leengedik a vizet.