Könyv fél évezred templomi asztalosmunkáiról

Molnár Melinda 2019. december 05., 16:58

Festett famennyezetek és berendezések az unitárius templomokban címmel a Magyar Unitárius Egyház (MUE) megalakulásának 450. évfordulójára jelent meg az a míves könyv, amelyet a közreműködő egyházközségekkel székelyföldi kötetbemutató körúton ismerhetnek meg az érdeklődők a hétvégén.

A könyv borítója Fotó: erdelyikonyv.hu

Balassa M. Iván 1970 óta tartó kutatásainak eredményeit tartalmazza, azokról az asztalosmunkákról, amelyek „Az egy igaz Istennek és szent fiának Jézus Krisztusnak tiszteletére építtetett” templomokat ékesítették. A legkorábbiak az 1520-as évekből való ádámosiak, illetve a homoródszentpéteri karzat, a legfiatalabb pedig a Magyarandrásfalván az ezredfordulón készült berendezés.

Kilencven templom több mint 350, csak dokumentumokban szereplő vagy ma is látható emléke 388 színes fotóval és átfogó levéltári kutatás eredményeivel mutatkozik meg a kötetben.

Köztük vannak kazettás mennyezetek, karzatok, padok, szószékkoronák, úrasztalok, ajtók. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megjelent kiadványt Balassa M. Iván néprajzkutató, illetve Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök ismerteti, és a helyszíneken megvásárolható lesz.

{A}

A bemutató állomásai

Marosvásárhelyen a Bolyai téri Unitárius Egyházközség Dersi János-termében (Bolyai utca 13. szám) pénteken 17 órától, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházközség Vallásszabadság Imatermében (Bethlen Gábor utca 52. szám) szombaton 17 órától, Székelykeresztúron pedig vasárnap 12 órától a gyülekezeti teremben (Orbán Balázs utca 14. szám) mutatják be a könyvet.