Még nincs új prefektusa Hargita megyének

Kovács Attila 2019. december 07., 16:50

Egyelőre nincs prefektusa Hargita megyének, a kormányhivatal vezetőjének feladatkörét Petres Sándor alprefektus látja el mindaddig, amíg ki nem nevezik a tisztségéből elmozdított Jean Adrian Andrei utódját.

Késik a prefektus kinevezése Fotó: Gábos Albin

Egy héttel ezelőtt döntött a kormány a Hargita megyei prefektus leváltásáról, amit korábban már beígért Marcel Vela belügyminiszter. A lépés után a december 1-jei csíkszeredai díszünnepségen Jean Adrian Andrei már nem intézményvezetőként vett részt, hanem a háttérben maradt, helyette

Petres Sándor alprefektus képviselte legmagasabb szinten a kormányhivatalt. Jelenleg ő látja el a prefektusi feladatköröket, mivel az új prefektus kinevezése késik.

Mint kérdésünkre elmondta, nem minden esetben helyettesítheti a prefektust, például birtokleveleket nem írhat alá helyette. Egyébként minden más területen, a katasztrófavédelemtől a jogi ügyekig elláthatja a tisztséghez kapcsolódó feladatokat – pontosított.

Petres Sándor szerint ideiglenes állapotról van szó, ez nem sokban különbözik attól, mint amikor a prefektus a szabadságát tölti, és helyettesíteni kell. Reméli, nem is lesz ennél hosszabb ez a megbízatás.

Medveügy volt az indok

A belügyi tárcavezető a 13A jelzésű országút Parajd és Szováta közötti szakaszán november 16-án elgázolt, súlyosan megsérült és vasárnap délig az út közelében, majd az úttesten agonizáló medve nagy nyilvánosságot kapott esete nyomán kezdeményezte Jean Adrian Andrei menesztését, úgy értékelve, hogy „a prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében”.

{K1}

A prefektus nem érezte magát hibásnak, azzal védekezett, hogy hiányzott a megfelelő törvényi szabályozás az ilyen helyzetek gyors megoldására, és az állat kilövéséhez a környezetvédelmi minisztérium engedélyére volt szükség. Jean Adrian Andrei akkor nem kívánta kommentálni azt a kérdést, hogy lehet-e politikai oka is az elmozdításának, azt mondta, ha távoznia kell, emelt fővel teszi.

{K2}

{K3}

{K4}

{K5}

{A}