Segítsünk magunkon, és a hóeke is megsegít

Iszlai Katalin 2019. december 05., 22:24

A havazás gyakran párosul elégedetlenkedéssel, már ami az utak csúszásmentesítését illeti. A magánszemélyek aktív szerepvállalása nélkül azonban nem lehet eredményes a hóeltakarítás – hívta fel a figyelmet több téli karbantartással megbízott székelyföldi cég.

Sok esetben nem férnek el a hóekék a leparkolt autóktól. Akadályozzák a munkát. Archív Fotó: Pinti Attila

A hét elején Hargita megyébe is beköszöntött a tél, és bár a hétfő esti havazás nem volt jelentős, az előrejelzések szerint hamarosan kiadósabb csapadékra lehet számítani. Ennek okán a hóeltakarítással megbízott csíkszeredai Eco-Csík Kft. egy humoros videóban kért segítséget a megyeszékhely lakosságától a hómentesítés gördülékenyebbé tétele érdekében.

A szabályos parkolás fontossága

Mint egy animációs rövidfilmben fogalmaztak, a hóeltakarítással megbízott cég próbálja visszafogni a türelmetlenséget. Amint lehavaz, elindul gépparkjával, hogy biztosítsa a forgalom gördülékeny haladását, és közel három óra alatt 120 kilométernyi elsődleges fontosságú út takarításával végeznek. Azt is kiemelték, hogy

a hóeke csakis az út szélére tudja félretolni a havat, és bármennyire igyekeznek a hóeltakarítók, a lakosság segítsége nélkül nem tudnak elég hatékony munkát végezni.

Követendő példaként a skandináv országokat említették, ahol amint a hóeke végigmegy egy útszakaszon, a lakók azonnal elindulnak, és a kapuik előtt kupacokba lapátolják a havat, nem pedig vissza az úttestre. A parkoló autók közül is a járműtulajdonosok távolítják el a havat, és igyekeznek úgy parkolni, hogy ne akadályozzák a hóekét.

Az üzenettel kapcsolatosan Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, meglátása szerint egy várost akkor lehet eredményesen hómentesíteni, ha a lakosság is aktív szerepet vállal ebben, és nem akadályozza az ezzel foglalkozó cég munkáját.

{A}

„Egyik kérésünk az, hogy a járműtulajdonosok parkoljanak szabályosan. Gyakran megtörténik, hogy utcák bejáratánál vagy buszmegállókban parkolnak szabálytalanul a városban, illetve a kijelölt parkolók esetében előfordul, hogy a járművek hátsó része kilóg az úttestre. Ilyenkor a hóekék nem férnek el, és

esetenként egy egész utcát nem tudnak megtisztítani a szabálytalanul vagy rosszul parkoló autó miatt”

– mutatott rá az igazgató. Hozzátette, a lakók azzal is sokat segíthetnek, ha saját kapuik előtt elvégzik a takarítást, az így összegyűlt havat pedig kupacokba rakják és nem a megtisztított úttestre tolják vissza.

Archív Fotó: Barabás Ákos

Pál azt is elmondta, hogy havazáskor öt hóekével és sószóróval felszerelt nehézgépjárművel, illetve két kisebb, járdatisztításra alkalmas munkagéppel látnak hozzá a hóeltakarításhoz. „Arra kérjük a lakosságot, hogy

legyen türelmes. A hóekék nem tudnak egyszerre mindenhová eljutni,

hanem egy fontossági sorrend szerint végezzük a csúszásmentesítést. Először a főútvonalakat tisztítjuk meg, azután pedig a mellékutcákat, de

3–4 óra leforgása alatt mindenhová eljutunk”

– emelte ki az igazgató. Zárásként arra is kitért, hogy az említett problémákkal nemcsak Csíkszeredában, hanem Hargita megye más városaiban, például Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is küszködnek a csúszásmentesítéssel foglalkozó cégek.

Egyre szűkülő hely

Ezt Körösfőy Sándor, a hóeltakarítással megbízott RDE Hargita Kft. igazgatója is megerősítette Székelyudvarhely esetében. Mint mondta, a parkolás és az útra tolt hó minden városban problémát jelent.

Az útra tolt hó minden városban nehezíti a közlekedést. Nem jó szokás. Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

„A lakók úgy érzik, hogy ha a csúszásmentesítést végző cég lesózta az utat, akkor nyugodtan rádobhatják a havat, mert el fog olvadni, és az autók majd elhordják. Ez azonban nem így van” – magyarázta. Emellett szintén gyakori probléma Székelyudvarhelyen is a szabálytalan parkolás, az igazgató elmondása szerint a hétfői havazáskor szembesültek azzal, hogy a keskenyebb utcákban kisebb járművükkel is alig férnek el. Véleménye szerint havazáskor a járműtulajdonosoknak oda kellene figyelniük arra, hogy

maradjon legalább két és fél, jobb esetben három méter szabadon az úttestből, hogy a hóeke el tudjon férni.

„Gondot okozhat továbbá az is, ha a lakók nem takarítják ki a parkolókat, mielőtt elhagyják azokat. Ez ugyanis azzal jár, hogy egyre inkább szűkül a hely, mivel az autókról lesepert és a távollétükben lehulló hó ott marad. Így amikor ismét le szeretne parkolni valaki, már csak öt-tíz centiméterrel arrébb tud megállni, és ez rövid időn belül oda vezet, hogy a járművek ki fognak lógni az úttestre. Ebben az esetben már nem férnek el a hóekék, és ellehetetlenül a munkánk” – nehezményezte Körösfőy.

Székelyudvarhely utcáit egyébként négy hóekével és sószóróval ellátott járművel, illetve egy kisebb utcákban is elférő terepjáróval tisztítják.