Sokadszorra halasztják, hogy bárhol kiválthatók legyenek az ingyenes receptek

Bíró Blanka 2019. december 04., 19:58

Még mindig nem lépett életbe az a határozat, amely lehetővé tenné, hogy az ország bármelyik gyógyszertárában kiválthatóak legyenek az ingyenes és ártámogatott receptek, és érvényesíthetőek legyenek a laboratóriumi és röntgenvizsgálatokra írt beutalók.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Miután már másfél éve halogatják, most újra odázzák a határidőt, amikortól érvénybe lép az egészségügyi minisztérium határozata, miszerint az ország bármelyik patikájában kiválthatóak lesznek az ingyenes és ártámogatott receptek, valamint érvényesíthetőek a laboratóriumi és röntgenvizsgálatokra írt küldőpapírok.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár legutóbb az év végéig halasztott,

a napokban azonban megjelent egy tervezet, amely szerint jövő év március 31-től lép érvénybe a betegek helyzetét megkönnyítő határozat.

Ezúttal arra hivatkoznak, hogy az alap egészségügyi csomagot az évi költségvetés elfogadása után legtöbb hatvan nappal határozza meg az egészségbiztosító, tehát amíg nincs büdzsé, nincs csomag. Ilyen körülmények között a könnyítés nem alkalmazható január 1-től, csak azután, miután elfogadták az állami költségvetést – érvelnek az újabb halasztás mellett.

A jelenlegi jogszabály szerint a recepteket és beutalókat abban a megyében, körzetben lehet érvényesíteni, kiváltani, ahol azt az orvos felírta, tehát nem a beteg lakhelyét veszik alapul, hanem azt, hogy az orvosnak melyik megyében van szerződése az egészségbiztosító pénztárral.

A hatóságok már másfél éve ígérgetik, hogy ezen változtatnak, megkönnyítve a betegek helyzetét. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár 2018 elején jelentette be, hogy a tavalyi év júliusától az ingyenes és ártámogatott recepteket az ország bármelyik gyógyszertárában ki lehet váltani, és hogy

a laboratóriumi vizsgálatokat is bárhol elvégzik, ha az egészségügyi intézménynek szerződése van a biztosítóval.

Azóta több ízben halasztottak, arra hivatkozva, hogy nem tudták elvégezni a szükséges módosításokat az informatikai rendszerben. Holott ha a határozat végre életbe lép, javul a hozzáférhetőség az ingyenes ellátásához. Ha egy beteg nem abban a megyében fordul orvoshoz, ahol lakik, kénytelen az orvos körzetében levő gyógyszertárakban kiváltani a térítéses receptet, ott kell keresgélnie a patikát, miközben a lakhelye közelében ez egyszerűbb lenne számára. Segítség lenne az ingyenes vérvizsgálatok esetében is, hiszen erre korlátozott a pénzkeret.

Előfordul, hogy az egyik megyében már elfogyott a pénzkeret, a szomszédos megyében még van fedezet, és akkor a biztosítottak ott is élhetnek a lehetőséggel.