Két iskola, ahol a szokásosnál is jobban várták a tanulók, hogy hazamehessenek

Simon Virág 2019. december 05., 08:31

Felmondták a szolgálatot a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu és Friedrich Schiller iskolában lévő nagy teljesítményű gázkazánok, és hideg tantermekben kellett tanulniuk a diákoknak.

Gőzerővel működnek a kazánok, de nem tudni, hogy meddig Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskola a legnagyobb oktatási intézmény Maros megyében, ahová 1300 gyermek jár, a hozzá tartozó három napközibe pedig további 700 kisgyermek. A fűtést négy nagy teljesítményű kazán biztosítja, hétfőn azonban három leállt, és nem sikerült azokat újraindítani. Az egyetlen még működő berendezés nem tudott megfelelő hőmérsékletet biztosítani, emiatt kedden

az iskolában 40 perces órákat és 5 perces szüneteket tartottak.

Mint Florina Gîlniță igazgatónő a Székelyhonnak elmondta, a kazánokat 2013-ban szerelték be, és azóta minden évben novembertől áprilisig folyamatosan működnek. Ő csak az idei tanévtől vezeti az iskolát, ám korábban elődje, idén augusztusban pedig már ő is jelezte a városháza szakigazgatóságának, hogy a kazánokat és az egész rendszert ki kell cserélni, de semmi előrelépés nem történt ez ügyben.

Florina Gîlniță, a Liviu Rebreanu Általános Iskola igazgatónője Fotó: Haáz Vince

Miután kedden nem tudták biztosítani az optimális hőmérsékletet, és

az osztálytermekben 19 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet,

jelezte a problémát a tanfelügyelőségen és a prefektúrán is. Kedden este megjavították a kazánokat, így azok szerdán már működtek. De nem tudni, hogy meddig.

Tizenöt fok volt

A városháza iskolákért felelős igazgatója, Horațiu Lobonț arról számolt be, hogy még ennél is rosszabb helyzetben vannak a Friedrich Schiller Általános Iskola diákjai és az intézményhez tartozó óvodába járó gyermekek, hiszen az iskolaépületben szerdán csak 15 Celsius-fok volt. Háromból két kazán elromlott, és a karbantartást végző cég már nem tudta azokat megjavítani. Lobonț szerint

városszerte legalább hét nagy teljesítményű hőközpontot sürgősen ki kellene cserélni, de az elkövetkező években a meglévő kétszázból legalább ötven cserére szorul.

Az említett két oktatási intézmény és a hozzájuk tartozó óvodák mellett bármelyik percben leállhatnak a kazánok a George Coșbuc Általános Iskolában és a hozzá tartozó óvodában is.

Ha nem cseréljük ki napokon belül ezeket a kazánokat, akkor még vakáció előtt be kell zárnunk iskolákat, óvodákat

– mondta az iskolákért felelős igazgató. Kifejtette, ő már februárban kért pénzt a hőközpontok cseréjére, de az önkormányzati képviselők ezt az összeget az eredeti költségvetésben nem fogadták el, és a kiegészítésekkor sem adtak egyetlen lejt sem erre a célra.

Horațiu Lobonț, a városháza iskolákért felelős szakigazgatóságának vezetője Fotó: Haáz Vince

„A képviselőket terheli a felelősség. Hiszen többször kértük, a pénzügyi bizottságban személyesen elmagyaráztam nekik, hogy pénzre van szükség a kazánok cseréjéhez, de nem hallgattak meg. Csütörtökre sürgősségi tanácsülést hívattam össze, remélve, hogy megértik a helyzet súlyosságát” – közölte. Ha csütörtökön a képviselő-testület megszavazza a kazánok beszerzéséhez és felszereléséhez szükséges 500 ezer lejt, akkor azokat tíz napon belül fel is tudják szerelni és beüzemelni.

Mulasztást emleget az RMDSZ

Megkeresésünkre az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kovács Levente elmondta, Horațiu Lobonț nem mond igazat, mert az eredeti költségvetést az RMDSZ változtatások nélkül fogadta el, így ha abban szerepelt volna a kazánok megvásárlásához szükséges összeg, akkor ezt a befektetést el lehetett volna végezni.

2013-ban szerelték fel ezeket a kazánokat, azóta minden évben hat hónapot folyamatosan működnek Fotó: Haáz Vince

„Az iskolákért felelős igazgató, aki közpénzből veszi fel a fizetését, nem végezte rendesen a munkáját. Nem terjesztette be az eredeti költségvetés elfogadásakor a szükséges összegeket, és most

a tanácsosokra mutatva próbálja elkendőzni a mulasztását.

Az eredeti költségvetés, de a kiegészítések elfogadásakor is mindig prioritás volt a tanügy, minden szükséges pénzt biztosítottunk az iskolák, óvodák működéséhez. Mivel jelenleg az iskolák egy részében rendkívüli helyzet alakult ki, a rendkívüli tanácsülésen meg fogjuk szavazni a kazánok megvásárlására és beüzemelésére szükséges összegeket. De csak ezt, semmi mást, mert tudomásunk szerint egyúttal mást is át akarnak vinni” – ismertette Kovács.

{A}