Új közösségi tér Székelyudvarhely legrégebbi köztéri szobránál

Kovács Eszter 2019. december 04., 17:44

A Szent Miklós-hegy aljában, a Márton Áron tér felső szögletében takaros kis tér jött létre: a kis park széles összefogás eredménye, méltó környezete a tavaly restaurált Jézus-szobornak.

Fotó: Lőrincz Csaba/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

2017-ben, Orbán Balázs önkormányzati képviselő kezdeményezésére született meg a döntés, hogy restaurálják a város legrégebbi, a Márton Áron tér felső felében álló Jézus-szobrot. Az impozáns alkotást 1901 júliusában avatták fel, a szobron azonban kifogott az idő vasfoga.

Az állagmegőrző munka elvégzése után vált világossá, hogy a szobor körüli teret is rendezni kellene.

A zöldövezet egyébként a katolikus egyház tulajdonát képezi, így összefogással valósulhatott meg a beruházás: a kivitelezés mintegy 83 ezer lejes költségéből 70-et a város, a fennmaradó összeget pedig az egyház biztosította.

{A}

A földmunkákat megelőzően régészeti feltárás is zajlott, hiszen az érintett övezet már a Márton Áron tér felújításakor is rendkívül gazdag lelőhelynek bizonyult.

„Általában a régészek azok, akik egy-egy munkálatnál hátráltatják a kivitelezést, legalábbis a külső megítélés szempontjából. Hiszen az a feladatunk, hogy városunk történelmét gazdagítsuk” – mondta a tér felavatásakor Miklós Zoltán. A Haáz Rezső Múzeum igazgatója hozzátette, ezúttal is rendkívül gazdag leletanyagra bukkantak, amelyből jövőre kiállítást is rendeznének.

A feltárás során egy épen maradt falrészletet és egy pincét találtak a szakemberek.

Az újonnan kialakított járófelületen kockakő jelöli az egykori pince helyét, árulta el Nyárádi Zsolt régész.

{K2}

„Közel két méter mélységben értük el a pince alját. A padlóból, egy létrán lehetett valamikor megközelíteni, valószínűleg fölötte volt az épület konyhája” – magyarázta. A konyhából a teljes étkészlet, páratlan, Székelyudvarhelyen még nem látott leletkincs került a pincébe: a ház a 17. században épülhetett, és valamikor a 19. század második felében bonthatták el, hiszen az Orbán Balázs-fotókon még jól kivehető a háttérben.

A tér kivitelezése teljesen nem fejeződhetett be idén, jövő tavasszal további gyepesítés, szépítés lesz majd. A kis parkot Mátyás Károly főesperes áldásával adták át a közösségnek.

{K1}