Minden utcát leaszfaltoznak Máréfalván

Fülöp-Székely Botond 2019. december 04., 21:07

Már több máréfalvi utcában is leteríthették az alap aszfaltréteget egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, ugyanakkor jövőre ezen munkák folytatása mellett újabb részeken is dolgozni fognak, immár a fejlesztési minisztérium támogatásával.

Már több utcában is aszfaltoztak idén Máréfalván Fotó: Beliczay László

Két évvel ezelőtt nyert pályázatokat a község vezetősége az utcák leaszfaltozására, egyik támogatást az Európai Unió, a másikat az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) biztosítja – tudtuk meg Kovács Imre polgármestertől. Mint mondta, azóta számtalan bürokratikus munkán vannak túl, köztük több közbeszerzési eljáráson, amelyeket a műszaki tervek és a kivitelezés érdekében folytattak le.

{A}

Sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy egy sikeres pályázat esetén lassan több időt vesz fel a papírmunka, mint maga a kivitelezés

– jegyezte meg a tisztségviselő.

Fotó: Beliczay László

Elkezdett munka

A két projekt részeként egyebek mellett 6,5 kilométernyi utat aszfaltoznak le, illetve sáncokat hoznak rendbe, hidakat építenek újjá és korszerűsítenek

– fejtette ki Kovács Imre. Az Európai Unió vidékfejlesztési programjában való pályázásuk során 4,1 millió lejes támogatást kaptak, így augusztusban el is kezdhették a munkát. A kedvező időjárásnak köszönhetően jól haladtak, ami azt jelenti, hogy már rá is került az útra az alap aszfaltréteg egyebek mellett a Leshegy, Székely, Kántor, Sároseger és Mező utcákban. A Simon-pataka utcában ugyanakkor már a kopóréteg is le van terítve. Ezeken kívül

több helyszínen is köveztek, betonsáncokat alakítottak ki, és a patakmedret is megerősítették.

A munka jövő tavasszal fog folytatódni, hiszen az alacsony hőmérséklet miatt nem tudnak dolgozni. A polgármester reményei szerin 2020-ban be is tudják fejezni a tervezett munkálatokat.

Fotó: Beliczay László

Még várat magára

Valamivel bürokratikusabb volt a PNDL-s pályázat lebonyolítása, így a beígért, mintegy 3,9 millió lejes támogatás elköltését csak jövőre kezdhetik el. Ez esetben a munkát az is nehezíti, hogy

csak olyan részeken hozhatják rendbe az utat, ahol előzetesen már földbe kerültek a víz- és szennyvízvezetékek.

Utóbbi a polgármester reményei szerint legtöbb két éven belül megtörténik, hiszen már folyamatban van egy erre vonatkozó projekt, ráadásul a Harvíz szolgáltató is segítséget ígért.

Jövőre egyebek mellett a Komlós kertben, a Somosnyakán, valamint a Rövid, Kövespatak és Lukács utcákban kezdődhet el biztosan az útfelújítás az említett pályázatnak köszönhetően.

Fotó: Beliczay László

Lényeges munkálat

Amint befejeződnek az aszfaltozási projektek, a község utcáinak nyolcvanöt százaléka le lesz burkolva: a falu teljesen, csupán a Máréfalvi patakban lesznek olyan részek, ahol nem tudnak dolgozni. Utóbbi esetekben többnyire a tulajdonosok és az önkormányzat közötti területviták, illetve technikai okok gátolják meg a korszerűsítést.

Rendeződő földügyek
A polgármester arra a legbüszkébb, hogy az Országos Kataszteri Hivatal támogatásával jól haladnak a területek felméretésével és telekkönyveztetésével, hiszen a tulajdonjogok tisztázását tartja a legfontosabbnak. Ezzel egyébként számtalan régi vita fog megszűnni a községben. Úgy véli, jövőre sikerül tulajdonjogi szempontból pontosítani a Máréfalvához tartozó mintegy négyezer hektárnyi terület felét. Persze a munka ezután sem áll meg. A már meglévő telekkönyveket jövőre fogják kiosztani, mivel addig az adózás szempontjából is rendet kell tenniük.

Fotó: Beliczay László