Elmondták Mezeiék, hogy mit gondolnak a polgári mozgalomról

Gergely Imre 2019. december 04., 17:45

Az Erdélyi Polgári Mozgalom alapítóinak célja, hogy széthúzást gerjesszenek az erdélyi politika nemzeti oldalán, és gátat vessenek a Magyar Polgári Párt, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt fúziója elé – így reagált Mezei János, az MPP elnöke a mozgalom bejelentésére.

Mezei János Fotó: Beliczay László

Az új fejlemények előzményei a 2018. novemberi tisztújítás előttre nyúlnak vissza, hiszen Biró Zsolt leváltása az MPP éléről nem egy véletlen politikai döntés volt. A pártban már akkor feszültség uralkodott, sokan úgy látták, hogy a korábbi elnök nem jó irányba vezeti a szervezetet – mutatott rá Mezei János szerdai gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, ő már megválasztásától kezdődően kereste az együttműködés lehetőségeit az EMNP-vel, és az idei EMI-táborban megszervezett nemzeti kerekasztalt követően indult el ténylegesen a folyamat, amely a két párt fúzióját célozza meg. Ennek a törekvésnek az ellenzői azok a személyek, akik az Erdélyi Polgári Mozgalmat meghirdették – jelentette ki Mezei.

{K1}

Az MPP-elnök és a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Sorbán Attila Örs szerint

hiába mondják a mozgalom kezdeményezői, hogy pártszakadásról van szó, hiszen ez csak néhány személy „szánalmas próbálkozása” a zavarkeltésre.

Szerintük ezt igazolja a bejelentés során készült fotó is, amelyen nyolc személy látható, vagyis még azon tizenkilenc személy közül sem tudtak mindenkit maguk mellé állítani, akik októberben lemondásra szólították fel Mezeit.

Egyéni érdekek?

Mezei és Sorbán elmondták, az elmúlt hetekben a legtöbb megyei szervezet illetékeseivel beszéltek, és meggyőződhettek arról, hogy a nagy többség a jelenlegi vezetést és annak törekvéseit, a Néppárttal való fúziót támogatja. A mozgalom kezdeményezői, akik közül többen az MPP-nek köszönhetően kerültek fontos pozíciókba, egyéni érdekeiket helyezik a közösségi érdek elé, amiért a párton belül nem tudtak érvényt szerezni akaratuknak – állapította meg Mezei János. Hozzátette,

amiatt, hogy az MPP kizárta soraiból és elveszítette a szervezet támogatását, Biró Zsoltnak le kellene mondania parlamenti képviselői mandátumáról.

Ha nem teszi, az azt igazolja, hogy személyes politikai és gazdasági érdekeit fontosabbnak tartja a közösségi érdekeknél.

Sorbán szerint visszás az a következetlenség, ahogyan a mozgalom azt állítja, hogy nem valami ellen jöttek létre, de eközben folyamatosan Mezei Jánost támadják, és miközben egyik állításuk szerint nem ellenzik a két párt fúzióját, más kijelentéseikkel helytelenítik.

{A}

Cáfolta azt is, hogy az utóbbi időben jogszerűtlenek lettek volna a tagkizárások és más döntések. Szerinte ha így lenne, akkor már biztosan bírósághoz fordultak volna az érintettek. Az, hogy ilyen nem történt, azt mutatja, hogy ők is tudják, a döntések a szabályok betartásával történtek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMNP és az MPP január 18-án Csíkszeredában egyszerre rendezi meg kongresszusát, amelyen a két párt dönt az együttműködés formájáról, és ha a fúziót támogató határozatok születnek, akkor már együttes ülésre is sor kerül.