Készen áll a városünnepre Gyergyószentmiklós

Hegyi Zsuzsánna 2019. december 04., 15:18

Csütörtökön kezdődik Gyergyószentmiklós ünnepe. December 7-éig számos kulturális és szórakoztató program, sportrendezvény, illetve főzőverseny, koncertek és bábjáték kap helyet a programban. Pénteken tartják a városünnep legfőbb mozzanatát, a Szent Miklós-napi búcsút.

Az esemény első napján tartják a Seregszemlét. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

Már csak egy nap választja el a gyergyóiakat a város ünnepétől, december 5-én ugyanis kezdődik a Szent Miklós Napok rendezvénysorozat. Az esemény első napján tartják a dísztanácsülést, majd délután lesz Seregszemle és Szent Miklós püspök érkezése, valamint tűzijáték és gyerekkoncert.

Másnap az ünnepi búcsús szentmisét 11 órától tartják, Tamás József püspök prédikációjával. Délután egy időben lesz a Sportgála és a „Székelyek, örmények együtt régen és a jövőben” című együttélésről szóló stratégiai konferencia, majd jégkarneválra, a gyergyói népzenészek találkozójára, könyvbemutatóra, TóniDob – Perkúcióestre és a No Sugar zenekar koncertjére várják a közönséget.

{A}

Szombaton, december 7-én tartják a sportvetélkedőket, és ekkor kerül sor a X. Kárpát-medencei disznótoros fesztiválra és süteménymustrára. A jubiláló rendezvény alkalmából főzik meg azt a húsos-káposztás ételt, amely a Kárpát haza ízei névre kereszteltek, és amelyhez magyarországi, kárpátaljai, délvidéki és felvidéki csapatok is hozzáteszik az alapanyagaikat, természetesen a házigazda erdélyi, székelyföldi szakácsok mellett. A 900 literes üstben készülő 2019 adag ételt eladásra szánják, a bevételt az Esély Alapítványnak ajánlják majd fel.

A főzőverseny és a forraltbor-készítő vetélkedő kiértékelője után lép színpadra a Bagossy Brothers Company, majd a rendezvény egyik záróeseménye a HalVirág Bábszínház A Szent Anna-tó legendája című árnyjáték bemutatója lesz, melyet élő zene kíséretében álmodtak színpadra.

A bábszínház művelői az előadást ismertetve elmondták, hogy nagy színpadi, felnőtteknek szóló produkcióval készülnek. A tó eredetlegendáját dolgozták fel, sok kihívással szembenézve, hiszen első alkalommal készítettek árnyjátékot.

Tűzijáték a Szent Miklós Napokon. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

A bábok sokaságának elkészítése, a paraván mögötti játékok megelevenítése, az eszközök megmozgatóinak helyezkedése mind-mind újdonság volt Borsos Virágnak, Tamás Gyopárnak és Tamás Boglárnak. Emellett újdonságokat is vittek a monda történetébe.

A bemutatót december 7-én, 20 órától tartják, melyre a belépés ingyenes, viszont előzetes helyfoglalás szükséges a 0741-092.208-as telefonszámon.