Mennyit adózik egy sepsiszentgyörgyi család, és mit kap cserébe?

Bíró Blanka 2019. december 03., 19:29

Számokkal és példákkal szemléltette keddi sajtótájékoztatóján Antal Árpád, hogy egy sepsiszentgyörgyi polgár évente mennyi helyi adót fizet, illetve hogy az önkormányzat mit biztosít a lakosságnak.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Sepsiszentgyörgy polgármestere a múlt heti tanácsülésen elfogadott jövő évi adószabályozás kapcsán közölte az adatokat. Noha a természetes személyek jövő évben a gépkocsikra kivethető helyi adó legmagasabb mértékét fizetik, ez egy kisebb hengerűrtartalmú autó esetében havi egylejes emelkedést jelent.

A polgármester egy olyan családot vett példának, amelynek 1600 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú gépkocsija van, mert a városban bejegyzett autók közel kétharmada ebbe a kategóriába tartozik, és B övezetben található kétszobás tömbházlakás van a tulajdonában. Ez a család jövő évben 177 lej adót fizet az önkormányzatnak, ami a 4,6 százalékos inflációemelkedést leszámítva 11 lejjel több mint az idei adóteher. A gépkocsiadó 70 lejről 84 lejre emelkedik, a lakások esetében pedig Sepsiszentgyörgyön a törvény által megengedett legalacsonyabb értéken van a polgárok adója.

Ugyanennek a családnak évi 435 lej lehetne az adója, ha az önkormányzat a törvény által megengedett legmagasabb adót vetné ki – hívta fel a figyelmet az elöljáró.

{A}

Mivel a városlakók részéről több olyan visszajelzés is érkezett, hogy Sepsiszentgyörgyön magasabbak az adók, mint más városokban, Antal Árpád polgármester három közeli város számadatait hasonlította össze a Sepsiszentgyörgyével: Brassóban és Csíkszeredában 25 százalékkal magasabb a természetes személyek ingatlanadója, Kézdivásárhelyen pedig 16 százalékkal.

Tavaly a polgárok által közvetlenül az önkormányzatnak befizetett helyi adók értéke a város összköltségvetésének 5,71 százalékát tette ki. A különbözet egy része a személyi jövedelemadóból származik, egy része pedig azon múlik, hogy az önkormányzat mennyit pályázik és lobbizik. Miközben

egy sepsiszentgyörgyi család havonta átlag 15 lej helyi adót fizet,

az önkormányzat a helyi költségvetésből támogatja az oktatást, a sportéletet, a kultúrát, pályázati rendszerben biztosít forrásokat a civil szervezeteknek, egyházaknak, vállalkozásoknak, tisztán tartja a várost és fejleszti az infrastruktúrát – szögezte le Antal Árpád.