Szervezkedik az MPP belső ellenzéke

Bíró Blanka 2019. december 03., 18:20

Erdélyi Polgári Mozgalom megalakítását jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Párt belső ellenzéke, akik első lépésben a párton belül szeretnék helyreállítani a törvényességet, majd keretet biztosítani azok számára, akik eltávolodtak az erdélyi magyar politikai szervezetektől.

Fotó: Bíró Blanka

A kezdeményező testület tagjai szerint már írtak alá belépő nyilatkozatokat, és arra számítanak, hogy a jövőben még többen csatlakoznak a mozgalomhoz. A kezdeményező testületben Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők, Csomortáni-Gál László, az MPP leváltott Hargita megyei elnökségi tagja, Nagy Gábor Levente, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke, Pethő István leváltott választmányi elnök, Salamon Zoltán, az MPP egykori ügyvezető elnöke, Rákossy Botond leváltott és a pártból kizárt egykori Hargita megyei elnök, Csáki Attila, az MPP Kovászna megyei elnöke vesznek részt. Hangsúlyozták,

az MPP háza táján szeretnének rendet tenni, hiszen az Mezei János elnöksége alatt „szabálytalanság-spirálba” került.

Tisztázták, nem a jobboldal összefogása, az Erdélyi Magyar Néppárttal való együttműködés ellen van kifogásuk, mint ahogy ezzel meggyanúsították őket, hanem a törvénytelenségek ellen.

Nem értenek egyet a kizárásokkal,

amikről tulajdonképpen még írásos értesítést sem kaptak, ami megnehezíti, hogy a bíróságon szerezzenek érvényt az igazuknak.

„Nem a sértődöttek klubja vagyunk, de rengeteg szabálytalanság történt, az MPP Mezei János elnöksége alatt letért az útról, egyetlen közösségi tevékenysége ebben az időszakban az volt, hogy beperelte Dan Tanasăt” – mondta Kulcsár-Terza József.

{A}

Hosszú távon megreformálnák az erdélyi magyar közéletet, a mozgalom sajátosan kezelné az erdélyi magyar többpártrendszert, mert a pluralizmusnak felelős politizálással kell érvényt szerezni – fejtette ki Salamon Zoltán.

A mozgalom nem kíván párttá átalakulni, színeiben nem indulnak a választásokon, viszont bármelyik politikai párt, civil szervezet, egyház tagja csatlakozhat, nem a kirekesztés, hanem a nyitás a cél – fejtette ki Biró Zsolt.

A mozgalommal a párton belüli ellenzéket intézményesítik, készülnek a kongresszusra, s noha az elmúlt egy év történései megviselték a pártot, abban bíznak, sikerül megmenteni és hitelesen újjáépíteni – szögezte le Csáki Attila.