Megnyitják a korcsolyapályákat, indul a Mikulás-busz is

Simon Virág 2019. december 03., 14:07

Az idei tél első marosvásárhelyi hóhullása is jelzi, hogy közelednek az ünnepek, nyitnak a karácsonyi vásárok, indul a Mikulás busz és felkapcsolják a díszkivilágítást is.

A Színház téren megnyitásra kész a mobil korcsolyapálya és hamarosan benépesülnek a piros házikók is Fotó: Haáz Vince

Már az utolsó simításokat végzik a városi  díszkivilágításon, a főtéri karácsonyfára szerelik fel a díszeket, hogy minden kész legyen december 5-re.

Fények és korcsolyapályák

Marosvásárhelyen idén, a megszokott időpontban

december 5-én, csütörtökön 18 órakor kapcsolják fel az ünnepi díszvilágítást.

A főtéri karácsonyfához várnak mindenkit, hogy együtt ünnepeljék a téli ünnepek kezdetét. A helyszínen lesz a Mikulás is, aki édességeket osztogat majd a gyerekeknek. Bár, a városháza szerint idén nagyon szűkös az ünnepre szánt költségvetés, azért a Gașca Zurli együttes is eljön a csütörtöki ünnepségre és koncertet ad a főtéren.

{A}

Útjára indul a Mikulás által vezetett, feldíszített autóbusz is, amely aznap este csak a főteret megkerülve szállítja a gyermekeket. Péntektől mindennap más más útvonalon szállítja majd az utasokat.

Mint a városháza sajtószóvivőjétől, Cosmin Blagatól megtudtuk, idén nem a Ligetben, hanem a Színház téren és a várnál szerelték fel a mobil-korcsolyapályákat. A Színház téren levő 600 négyzetméteres, a várban levő pedig 800 négyzetméteres.

Azért döntöttünk úgy, hogy a központi helyen állítjuk fel a mobil korcsolyapályákat, mert a főtéren van a karácsonyi vásár, így azt szeretnénk, hogy ide gyűljön, nézelődni és vásárolni minél több marosvásárhelyi. A Liget kicsit távol van a központtól és nehezebben megközelíthető

– részletezte.

A két korcsolyapályát szintén csütörtökön, 18 órakor nyitják meg, aznap ingyen lehet siklani a jégen. Mindkét pálya mellett működni fog egy korcsolyabérlő hely is, hogy azok is jégre állhassanak, akiknek nincs korcsolyájuk. A korcsolyapályák nyitva tartásáról és a jegyárakról egyelőre nem kaptunk információt.

A várban 800 négyzetméteres korcsolyapályát állítottak fel, csütörtökön már használni is lehet Fotó: Haáz Vince

A kézművestermékeken van a hangsúly

Csütörtökön a főtéren levő kis házak is benépesülnek, helyi és más, megyei termelők hozzák el portékáikat. Lehet majd forralt bort, mézeskalácsot, díszeket és füstölt sonkát, sajtot is vásárolni. De nemcsak a főtéren, hanem a közelében is lesz három, érdekesnek ígérkező karácsonyi vásár. A Philothea Klub Kossuth utcai székházban szervezett vásárban kézzel készített karácsonyi díszeket, házi kencéket, kerámiákat lehet megvásárolni naponta 10-18 óra között,  december 17-ig. Jó tudni, hogy az  Erdélyi Református Nőszövetség és az Ama Deus keresztyén kávéház is karácsonyi kézműves vásárt szervez december 5-6-án, naponta 9-19 óra között a Forradalom utca 8. szám alatt levő kávézóban. A Mikulás, de az angyal is mézeskalácsokat, kézimunkákat, karácsonyfa díszeket, nemez tárgyakat, ékszereket szerezhet be helyi és Maros megyei kézművesektől.

December 6-7-én, pénteken és szombaton újra Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota előterében lehet találkozni Erdély néhány legeredetibb kézműves termelőivel.

A Delikates karácsonyi vásárán kis példányszámban, kézzel készült termékek közül lehet válogatni, lesznek ínyencségek, textiltermékek, kozmetikumok, játékok, díszítőtárgyak.