A legjobb magyar sajtófotókat állították ki Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. december 02., 19:16

A 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes fényképeit tekintheti meg az, aki december 15-ig ellátogat a székelyudvarhelyi művelődési házba. A Székelyhon lapcsalád által társszervezett tárlat megnyitóján egyebek mellett a közel negyven éve meghirdetett pályázat nehézkes kezdeteiről beszélt Bánkuti András fotóriporter.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A megnyitóra érkező vendégeket Beliczay László, a Székelyhon fotórovatának vezetője üdvözölte, aki elmondta, Magyarországon nagyon komoly tisztelet övezi a kiállítást, ezért is örvend, hogy most Székelyudvarhelyen is megtekinthető.

Nehézkes kezdet

Szoros kapcsolat van a fotográfia és Erdély között, hiszen számtalan nagyszerű fotográfus született a térségben – jelentette ki Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnöke. Mint mondta, 1982-ben maga is tagja volt annak a felnövekvő fiatal generációnak, akik fotóriporterként a valóságot próbálták ábrázolni.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Szerettek volna egy olyan kiállítást, ahol „a mindennapi valóság jön le a falakra akasztott képekről,” ezért is alapították meg a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A kezdet nem volt könnyű, hiszen

az elmúlt rendszerben több esetben nem engedélyezték egyes a szocio- vagy éppen politikai célzatú fotók bemutatását, így erre kreatív megoldásokat kellett kitalálni.

Az első tárlatot egy egyetem épületében tartották, és rengeteg szegénységet, vagy éppen a lepusztult Magyarországot ábrázoló fénykép került a nagyközönség elé. Már akkor nagyobb visszhangot kapott a vártnál a kiállítás, rengeteg volt az érdeklődő – emlékezett vissza.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nemzetközi zsűri

Arra is kitért, hogy a pályázatra beküldött képeket ma már egy nemzetközi zsűri értékeli, hogy biztosan a legmegfelelőbb szerzők kapják meg a díjakat. Nem ritka, hogy külhoni szerzőktől érkeznek jutalmazott fotográfiák. A megnyitón jelen volt a Székelyhon korábbi munkatársa Barabás Ákos is, akinek a Medvekrízis Székelyföldön című alkotását díjazták a pályázat legutóbbi kiírásán.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

{A}