Komposztért hajtanak Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. december 02., 21:25

Egyre többen válogatják külön a lebomló hulladékot Csíkszeredában, a magánházaktól pedig már egy éve így gyűjtik be a szemetet. A legtöbb tömbházas lakóövezetnél ezután fogják bevezetni ezt a lehetőséget. Alternatívaként két magánszemély is elkezdte nemrég a komposztexpresszét.

A konyhai lebomló hulladék külön gyűjtésére a tömbházas lakóövezeteknél is lesz lehetőség Csíkszeredában Fotó: Gábos Albin

Közel egy éve Csíkszeredában is külön gyűjtik a komposztálásra alkalmas zöld hulladékot a magánházak lakóitól, hogy ezzel is csökkentsék a végleges lerakásra kerülő szemét mennyiségét. Ugyan a fametszések utáni nyesedéket és egyéb zöld hulladékot – ha előzetesen összegyűjtötték a lakók –, korábban is elszállította a hulladékgazdálkodással megbízott Eco-Csík Kft., azonban egy évvel ezelőtt kezdték el kiosztani kifejezetten zöld hulladék számára a zöld zsákokat, amelyeket heti egy alkalommal szállítanak el azóta is rendszeresen a házak elől.

Sorra kerülnek a tömbházak is

A konyhai lebomló hulladék külön gyűjtésére a tömbházas lakóövezeteknél is lesz lehetőség, ugyanis az újonnan kiépülő hulladékgyűjtő pontoknál a barna színű tárolók ezt a célt fogják szolgálni.

Kísérleti jelleggel a Fenyő utcában épült ki az első olyan gyűjtőpont, ahol külön konténerbe dobható a zöld hulladék.

A fémből készült, zárható ajtóval ellátott konténeregyüttes tárolói háztartási, azaz vegyes hulladék, illetve külön-külön a szelektív hulladékok befogadására szolgálnak. Az üveg-, műanyag-, fém-, illetve papírhulladék mellett így külön tárolóba dobható a lebomló hulladék is.

Az elkövetkezőkben a csíkszeredai önkormányzat a város több másik pontján helyez ki harminchat hasonló konténert.

Pál Tamástól, az Eco-Csík Kft. igazgatójától megtudtuk, Csíkszeredából havonta átlagban 40 köbméternyi zöld hulladékot gyűjtenek be, ez az érték idényenként változik, hiszen ősszel és tavasszal több gyűl, mint máskor.

Fotó: Veres Nándor

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy bár egyre többen gyűjtik külön a konyhai lebomló hulladékot, továbbra is akadnak, akik belekeverik a háztartási vegyes szemetet is, így az már nem komposztálható.

Arra a kérdésre, hogy hová kerül a zöld hulladék, elmondta, egyelőre még csak elképzelés szintjén maradt a Harvíz Rt.-vel megálmodott projektjük, hogy komposztálótelepet hozzanak létre a derítőállomás közelében, ezért ezt a típusú hulladékot a cekendi lerakóba szállítják, ugyanis ott működik a legközelebbi engedélyezett komposztálótelep.

{A}

Mint korábban beszámoltunk róla, a 2018-ból származó 74-es számú sürgősségi kormányrendelet írta elő a hulladékgazdálkodóknak, hogy minél nagyobb mennyiségben komposztálják a háztartásokból származó lebomlandó szemetet, azaz a zöld hulladékot, ezáltal jelentősen csökkenhetne a hulladéklerakókba helyezett szemét mennyisége. Ennek a jogszabálynak eleget téve bővítette és továbbra is bővíti vonatkozó szolgáltatását az Eco-Csík Kft.
Komposztexpressz

A csíkszeredai komposztexpressz két hónapja indult útjára két magánszemély kezdeményezésére, így hetente egy alkalommal, péntekenként a város nyolc pontjáról gyűjtik be a konyhai lebomló hulladékot, amelyet a zsögödfürdői területükön kialakított komposztálóban használnak fel. A hulladékokat műanyaghordókba gyűjtik és biciklire kötött utánfutóval szállítják. Gyűjtőpontjaikról és egyéb információkról a Csíkszeredai komposztexpressz Facebook-oldalukon is lehet olvasni.

A csíkszeredai komposztexpressz két hónapja indult útjára két magánszemély kezdeményezésére. Archív Fotó: Veres Nándor