Elkezdik kifizetni a kétezer lejes babatámogatást Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. december 02., 20:30

Marosvásárhelyen már áprilisban elfogadtak egy határozattervezetet, amely szerint a születendő gyermekek családjai 2000 lejes egyszeri támogatást kaphatnak. Pénz azonban eddig nem volt rá. Most lett, de nem elegendő.

Az igénylők egy része megkaphatja idén az egyszeri babatámogatást, a többiek viszont csak jövőre. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A Magyary Előd RMDSZ-es tanácsos által benyújtott határozattervezet szerint azok a családok részesülhetnek a 2000 lejes egyszeri támogatásban, ahol a szülőknek marosvásárhelyi lakcímük van, az elmúlt tizenkét hónapban mindketten dolgoztak, gyermekük pedig a marosvásárhelyi szülészeten jött a világra.

A kérvényt, amelyhez csatolni kell a szülők személyazonossági igazolványának másolatát (az eredetit is be kell mutatni), a gyermek születési bizonyítványát és egy-egy igazolást a munkahelyről,

a gyermek születésétől számított egy hónapon belül kell benyújtani.

165 család fogja megkapni a 2000 lejt

Mint Cosmin Blaga városházi sajtószóvivő elmondta, az áprilisban elfogadott határozat alapján eddig 212 kérvényt nyújtottak be a szociális igazgatósághoz. Az egyszeri alkalommal nyújtott 2000 lejes támogatás kifizetésére mostanáig nem volt pénz, a múlt héten elfogadott költségvetés-kiegészítés során azonban jóváhagytak egy összeget erre a célra.

Az elfogadott összeg nem elég minden támogatás kifizetésére, számításaink szerint egyelőre 165 család fogja megkapni a 2000 lejt. Ez azt jelenti, hogy idén azok kapják meg, akik szeptember 26-áig nyújtották be kérésüket.

A többi igénylésnek és azoknak, amelyek ezután érkeznek, csak jövőre tudunk eleget tenni” – nyilatkozta Cosmin Blaga.

Örökbefogadás esetén is jár

Az áprilisban elfogadott határozatot némiképp kiegészíti a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa, Radu Bălaș által benyújtott és novemberben elfogadott határozattervezet, amelynek értelmében azok is részesülnek a 2000 lejes babatámogatásban, akik Marosvásárhelyen örökbe fogadnak gyerekeket. Bălaș elmondta,

évente tíz, legfeljebb húsz örökbefogadás van Marosvásárhelyen, így ez a kiadás nem terheli meg a költségvetést.

Az egyszeri támogatással arra szeretnék bátorítani a családokat, hogy fogadjanak örökbe árva gyermekeket, illetve elismerik azokat, akik ezt már megtették. Ez a határozat 2020 januárjától lép életbe.

{A}