A héten befejeznék a múzeum újrafödését

Barabás Orsolya 2019. december 03., 11:04

A hideg ellenére javában dolgoznak a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum felújításán, a héten szeretnék befejezni a tetőzet kicserélését. Körülbelül kétezer cserép kerül fel ezekben a napokban az intézmény műemlékvédelmi szárnyának tetejére.

Fotó: Barabás Orsolya

Újabb részéhez érkezett a Tarisznyás Márton Múzeum felújítási projektje, cserép kerül az új tetőszerkezetre, majd a folytatásban azokat a belső munkálatokat végzik el, amelyek télen is kivitelezhetők. A tervek szerint tavasszal folytatódhat az épület külsejének rendbetétele – ismertette Nagy Zoltán polgármester.

{A}

Az elmúlt hetekben a tető- és padlásszerkezet megerősítése, helyenként kicserélése történt meg, illetve az intézmény belsejében a padlóburkolat felszedésével foglalkoztak. Elhangzott, azért nem tudták korábban befödni az épületet, mert különleges, régebbi típusú, nem hódfarkú cserép szükséges hozzá, amit igény hiányában nem gyártanak. Csak műemléképületek egy részére használják, ezért a gyártó külön a múzeum számára készített megközelítőleg kétezer cserepet.  

A beruházás kivitelezési munkaideje 12 hónap, ebbe nem számít bele az az időszak, amikor nem tudnak dolgozni az épület felújításán.

Az Európai Unió által finanszírozott munkálatok szeptember közepén kezdődtek el, a kivitelezési érték meghaladja a 2,36 millió lejt, ennek két százalékát önrészként helyi költségvetésből biztosítják. A beruházás nem érinti a múzeum teljes épületét, csak a műemléknek számító L-alakú első részt.