Nagy szükség lenne egy sétálóutcára, a helyszín is adott hozzá

Simon Virág 2019. december 02., 13:51

Bár a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők egyetértettek azzal, hogy szüksége van Marosvásárhelyek egy sétálóutcára, a Bolyai utca pedig erre alkalmas lenne, mégsem hagyták jóvá az erről beterjesztett tervezetet.

A beterjesztő parkoló és közlekedő autók nélküliként képzeli el Bolyai utcát. Az önkormányzat ódzkodik Fotó: Haáz Vince

Két-három évente előtérbe kerül Marosvásárhelyen egy sétálóutca kialakításának ötlete. Pár évvel korábban a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat ideje alatt lezárták az Enescu utcát. A városvezetés fiókjában pihen a belváros átalakításának nagylélegzetű terve, s ebben is szerepel az, hogy teljesen lezárnák vagy részben forgalommentesítenék a főteret. De idén ez irányban semmiféle előrelépés nem történt.

{A}

A Bolyai utca gépkocsiforgalom előtti lezárását, sétalóutcává alakítását most Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa terjesztette be, aki jelenleg még építészeti tanulmányait végzi. Azt kérte, hogy

zárják ki a gépkocsiforgalmat a Bolyai utcában a központ és a Köteles Sámuel utca közötti szakaszán.

Véleménye szerint 2020 január és áprilisa között le lehet zárni az utcát, s közben felmérni, hogy milyen hatással van a gépkocsik kizárása, illetve hogyan lehet megoldani a forgalom átirányítását, és ez milyen hatással van a város autós forgalmának egészére.

A tervezet kapcsán Vajda György RMDSZ-es tanácsos szólalt fel, kérve a Bolyai utcáról szóló tervezet  elhalasztását, mert szerinte először tanulmányt kell elvégezni és csak azután lezárni az utcát. Vajda úgy vélekedett, hogy a Bolyai utca lezárása túlságosan megterhelné a Sáros utcai gépkocsiforgalmat. Javaslatára a tervezetet elhalasztották.

A Székelyhon megkeresésére Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője, aki több éve foglalkozik a fenntartható közlekedés, a kerékpározás népszerűsítésével, elmondta: a belvárosban a Bolyai utca alkalmas arra, hogy gépkocsimentes legyen, s nem szabad csak meghatározott időpontra lezárni, mert akkor a sofőrök és a lakók is nehezebben fogadják el a döntést.

Nyugodtan le lehetne zárni, nagy szükség van egy sétálóutcára. De ezt valaki fel kellene vállalja, s mint jól tudjuk, a városvezetés mindent a gépkocsiforgalom érdekében tesz. A Bolyai utcában jó pár teraszos kis kávézó, falatozó működik, de jelenleg a gépkocsiforgalom miatt nem lehet igazán élvezni az ott eltöltött időt

– vélekedett Gál, aki szerint át lehetne irányítani, kisebb módosításokkal a gépkocsiforgalmat a közeli utcákra úgy, hogy ne legyenek a jelenleginél nagyobb dugók, fennakadások.