Számítani kell arra, hogy télen is aktívak lehetnek a medvék

Fülöp-Székely Botond 2019. december 03., 08:57

Egyértelmű, hogy Székelyföldön még nem vonultak téli álomra a medvék, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy ez általában milyen körülmények között történik meg. A vadászok szerint az elkövetkező hónapokban is számíthatunk nagyvadak által okozott károkra.

Ha van élelem, akkor aktív medve is lesz a téli időszakban Fotó: Pál Árpád

„A medvék általában csak akkor vonulnak el téli álmot aludni, ha a megváltozott körülmények miatt több energiába kerül az étel megszerzése, mint amennyihez annak elfogyasztásával jutnak” – mondta lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

ha bőséges az élelem és ehhez egyszerű hozzájutni, akkor sem a csökkenő hőmérséklet, sem a havazás nem készteti hibernálásra a nagyvadakat, azzal ugyanis az ínségesebb időszakokat szokták átvészelni.

{A}

A kisebb medvék

A szakember szerint az elkövetkező időszakban a bocsot váró nőstények biztosan elrejtőznek, ugyanis az elléshez védett helyre van szükségük. Jó eséllyel a nagyobb medvék is elvonulnak, hiszen azok mostanra megfelelő testtömeget halmoztak fel a tél hibernálással történő átvészeléséhez, így nincs értelme élelmet keresve kóborolniuk és ezáltal fölöslegesen energiát veszíteniük.

A problémákat valószínűleg a kisebb egyedek fogják okozni, amelyek eddig nem híztak meg megfelelően.

Verseny az élelemért

Az udvarhelyszéki erdőkben idén kevés volt a bükk- és tölgymakk, amiért a medvéken kívül a vaddisznók, a szarvasok, az őzek és a pásztorok által terelt juhok is versengenek – magyarázta Mărmureanu-Bíró. Ez a helyzet ugyanakkor jól megfigyelhető a vadászok által kialakított etetőknél is, ahol egymást kergetik a vadak az élelemért.

A gyümölcsök elfogytak, így nincs más ennivaló az erdőkben vagy éppen a települések határában. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy a téli időszakban is aktív medvék az emberek portái felé veszik az irányt és a havazás vagy a hideg sem szünteti meg a vadkárokat

– hangsúlyozta a vadász. Hozzátette, a probléma elsősorban az, hogy a túlszaporodott nagyvadak jó része megszokta az emberek közelségét és azt is, hogy a portákon vagy azok környékén könnyen élelemhez juthat. Éppen ezért nem vonulnak el téli álmot aludni.