A karácsonyfa ünnepi fényei mellett gyújtották meg az első gyertyát

Iszlai Katalin 2019. december 01., 19:41

Számos csíkszeredai részvételével gyújtották meg az első gyertyát a város központjában felállított karácsonyfát körülölelő adventi koszorún vasárnap. A Majláth Gusztáv Károly téren ezzel párhuzamosan az ünnepi fényeket is felkapcsolták.

Fotó: Pinti Attila

A hagyományokhoz híven idén is a városlakókkal közösen gyújtották meg az első gyertyát a városi karácsonyfát körülölelő adventi koszorún Csíkszeredában. A Majláth Gusztáv Károly téren tartott ünnepséget a csíksomlyói kegytemplom kórusa nyitotta meg, majd Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Fotó: Pinti Attila

Az elöljáró a bibliai várakozástörténetet, azaz a kis Jézus születését megelőző eseményeket elevenítette fel. Mint emlékeztetett, az ószövetség szerint Augustus császár népszámlálást rendelt el, ezért a birodalomban mindenkinek abba a városba kellett visszatérnie, ahonnan ősei származtak. Ezért indult útnak József és a várandósság késői szakaszában járó Mária Názáret városából a több mint száz kilométerre fekvő Betlehembe. Ott azonban az összeírásra érkező hatalmas tömeg miatt nem kaptak szállást, így az éjszakát egy istállóban kellett tölteniük. Itt adott életet Mária a Megváltónak.

Fotó: Pinti Attila

A polgármester szerint ennek a történetnek három ma is aktuális tanulsága van. Az első arról szól, hogy népszámlálás idején mindig venni kell a fáradtságot arra, hogy megmutassuk, honnan származunk. Másodjára az, hogy noha számára nem lett volna kötelező, Mária mégis Józseffel tartott, Ráduly szerint ez azt bizonyítja, hogy a férfi és a nő mindig egymás mellett kell maradjon, és minden körülmények között ki kell tartaniuk egymás mellett.

{A}

 A történet harmadik üzenete pedig arra vonatkozik, hogy nem a fényűzés a fontos, hanem a szerény, de tisztességes szállás, otthon.

Számunkra ezek a legfontosabb tanulságok: amikor számbavétetnek, legyünk ott, ahol a helyünk van, a családunk mellett tartsuk ki mindig, és a család a tisztesség fészke legyen

– húzta alá a polgármester.

A továbbiakban Albert István, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, majd áldást mondott az adventi koszorúra. Eközben kapcsolták fel a 11 méter magas, ezüst–arany színekkel feldíszített lucfenyő karácsonyi díszkivilágítását, illetve gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún.

Fotó: Pinti Attila

December 6-ig a városközpont, a központi park, a Kossuth Lajos utca és a Testvériség sugárút is díszvilágításba borul, a városlakókat pedig a következő három vasárnapon is közös gyertyagyújtása várják a Majláth Gusztáv Károly téren.

Fotó: Pinti Attila