Meggyúlt az első gyertya a székelyudvarhelyi adventi koszorún

Molnár Melinda 2019. december 01., 19:06

Sokan voltak részesei vasárnap Székelyudvarhely közös adventi koszorúján az első gyertya lángja fellobbanásának. A Szent Miklós Plébánia Musica Sacra kórusának Harmatozzatok egek dallamaival egy időben gyúlt fel az ünnepjelző díszkivilágítás is a Márton Áron téren.

Ünnepjelző díszkivilágítás Székelyudvarhelyen Fotó: Erdély Bálint Előd

A liturgikus szent időben a karácsonyvárás fényjelzői a soron következő négy adventi vasárnapon a belső csendteremtés és a lelki béke megkeresésének lámpásai is lesznek. 

A gyertya fénye Jézusnak, a Világ Világosságának jelképe, hozzá szólnak fohászaink, hogy Ő űzzön el minden sötétséget – emlékeztetett Mátyás Károly római katolikus főesperes-plébános.
Advent első vasárnapjának evangéliumi üzenetét Lukács apostol szavaival tolmácsolta. Lelki útravalójában Keresztelő Szent János felhívását emelte ki, a bűnbánatét, amit a ma embere szeretne kitörölni a szótárából avagy kimagyarázni.

{A}

A valóság viszont azt mutatja, hogy hiába ringatjuk magunkat a bűntelenség illúziójában, találunk tisztogatni valót életünkben, hiszen „a legtisztább szobában is akad egy kis por”. Legyen szó a kevélységről, a rágalomról, gyűlölködésről avagy könnyelmű ítélkezésről.

A szentek sem voltak bűntelenek, de megbánták, megsiratták gyarlóságaikat, és bűnbánatot tartottak. Akkor lesz igazi az idei adventünk, ha jobbakká válunk és utat engedünk Istennek, hogy életünket jobban átjárja és megváltoztassa azt

– nyomatékosította a főesperes.

A közös fohász azért szól, hogy felkészülten találjon az ünnep. Végül áldást kért a koszorúra, a jelenlévők együtt mondták el a Miatyánkot, majd ároni áldással és az Ambrus László által vezényelt Musica Sacra kamarakórus dallamaival zárult a fénygyújtási ünnepség a Márton Áron téren.

A további vasárnapokon délutánonként 17 órától a székelyudvarhelyi különböző felekezetű lelkipásztorok és gyülekezeti kórusok közreműködésével zajlik majd a gyertyagyújtás Székelyudvarhelyen.