A legmagasabb szintre emelik a gépjárműadót Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. december 01., 17:30

A törvény által megengedett lehető legmagasabb szintre emelik a gépjárműadót Sepsiszentgyörgyön. A magánszemélyek ingatlanadóját viszont a lehető legalacsonyabbra szintre csökkentik. Az önkormányzat legutóbbi ülésén megszavazta a jövő esztendei adókulcsokat.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A magánszemélyek ingatlanadóját a lehető legalacsonyabbra szintre hozták vissza, ám így is többet kell majd fizetni, mert a 4,6 százalékos éves inflációt kötelező rászámolni. A jogi személyek esetében az adókulcs ugyanannyi marad mint idén, ám az infláció szintjével emelkedik.

Sztakics Éva alpolgármester elmondta,

a gépkocsik számának növekedése miatt döntöttek a vonatkozó adó emeléséről, hiszen a várost „elárasztják” a járművek.

Nem a helyi költségvetést pótolják az adóemeléssel, hanem konkrét célja van:

a befolyt plusz összegből új parkolóhelyeket alakítanak ki.

A múlt hónapban a város tulajdonába került a Művész mozi melletti terület, ott is parkolókat létesítenek. Ám az igény folyamatosan növekszik, és jelentős kiadásokat generál, ezt próbálják az adónöveléssel pótolni. A hibrid gépkocsik tulajdonosai viszont 75 százalékkal kevesebbet kell adózzanak.

{A}

Sepsiszentgyörgyön tavaly 840 gépkocsit írattak be e forgalomba a meglevők mellé, tehát naponta 2,3 gépkocsival lett több. A gépjárművek számának rohamos növekedése következtében kialakult nehézségeket lakossági parkolóhelyek létesítésével és bérbeadásával is igyekszik orvosolni az önkormányzat. Az újonnan létesített lakossági parkolóhelyekről az önkormányzat értesíti a lakóbizottságokat, akik az érintett lépcsőházak lakóit tájékoztatják.