Feleslegesek a prefektúrák?

Bíró Blanka 2019. december 01., 13:15

Korszerűsíteni kellene Románia alkotmányát és megszüntetni a felesleges prefektúrákat – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Ludovic Orban miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy le fogja váltani a prefektusokat.

Tamás Sándor. Archív Fotó: Vargyasi Levente

„Feleslegesnek tartom a prefektúrát az állami struktúrában. Az elmúlt harminc évben minden politikai párt ezt hangoztatta, amikor ellenzékben volt, ám amint hatalomra került, kinevezte a saját prefektusait.

Újra kellene gondolni az Iliescu-féle alkotmányt, modern, európai alaptörvényre lenne szükség, de erre senkinek nincs bátorsága

– mondta Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A háromszéki politikus szerint első lépésben az alkotmányt kell módosítani, majd a közigazgatási rendszert átszervezni, és akkor egyértelműen kiderül, hogy semmi szükség a prefektúrákra. „Vagy egyenes a gerinced, világos elképzelésed van az államiságról, annak felépítéséről, miként lenne jobb az állampolgároknak, vagy arra hajlasz, amerre a szél fúj” – szögezte le Tamás Sándor.

{A}

Ludovic Orban miniszterelnök korábban bejelentette, hogy le fogja váltani a prefektusokat és a prefektus-helyetteseket, mert minden kormánynak joga van kiválasztani a megyei megbízottjait. Háromszéken évekkel ezelőtt a prefektúra minden eszközzel gáncsolta a magyar feliratok, szimbólumok használatát, ám az utóbbi néhány évben ez átalakult. Tamás Sándor úgy fogalmazott, „amit korábban a prefektúra végzett el, azt most Dan Tănasa feljelentőre, és a különböző román civil szervezetekre bízzák”.

{K1}