Emelték a helyi adókat és illetékeket Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. november 29., 20:51

Az infláció mértékével arányosan, 4,6 százalékkal emelték az adótörvénykönyv előírásai szerint a jövő évi helyi adókat Csíkszeredában. Nemcsak az épület- és a területadó növekedett, hanem a kereskedelmi illetékeket is emelték változó mértékben.

Jövőben 4,6 százalékkal több adót kell fizetni. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Megállapították a 2020-as évre vonatkozó helyi adók és illetékek mértékét Csíkszeredában, erről döntött a helyi önkormányzati képviselő-testület pénteki, soros ülésén. A helyi adókat a 2018-as infláció mértékével arányosan, 4,6 százalékkal kellett megemelniük.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere kihangsúlyozta,

a törvényi előírásoknak tesznek ezzel eleget, nem önszántukból emelik az adókat.

„Az adótörvénykönyv 491. cikkelye ugyanis arra kötelezi a helyhatóságokat, hogy az elmúlt pénzügyi év inflációjával arányosan emelniük kell mindhárom adónemet (épületadó, telekadó és gépjárműadó) és azon illetékeket, amelyeknek mértékéről az adótörvénykönyv összegszerűen rendelkezik” – írták magyarázatként a városháza közleményében.

A határozattervezetet az Erdélyi Magyar Néppárt részéről jelen lévő Tőke Ervin és Márk Dezső nem szavazták meg, mivel javaslatukkal nem jártak sikerrel, hogy a kereskedelmi illetékek maradjanak meg a tavalyi szinteken.

{A}

Az adók mértéke mellett ugyanis a kereskedelmi illetékek értékét is emelték. Füleki azzal indokolta ezt az intézkedésüket, hogy hosszú évek óta nem változtak ezek az illetékek, ugyanazon az alacsony szinteken maradtak. Az illetékek esetében a cégtáblákra, illetve reklámtáblákra vonatkozó illeték, a közélelmezési dokumentumok kiváltásáért, valamint az urbanisztikai szolgáltatásokért fizetendő illeték mértéke növekedett.

Rodica Ţiriac, a csíkszeredai polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője néhány példával is szolgált. Mint magyarázta,

egy 50 négyzetméteres lakás adója erre az évre 122 lej volt, jövőre az adóemeléssel 127 lej lesz. Az illetékek mértékéről beszélve elmondta, egy négyzetméter illeték cégtáblára 38 lej volt, jövőben 49 lej lesz, a reklámtábla esetében 28 lej helyett 36 lej.

Az urbanisztikai bizonylat kikérésére járó illetékek értéke elenyésző, 150 négyzetméter esetében 7 lejről 9 lejre emelkedik az értéke.

Nagyobb növekedéssel számolhatnak a közélelmezéssel foglalkozó kereskedelmi egységek (üzletek, éttermek, szállodák).

Az 500 négyzetméteren aluli egységek évi 250 lej helyett 1500 lejt, az 500 négyzetméter fölöttiek (ilyen csak két egység van a városban) évi 500 lej helyett 2000 lejt kell jövőben illetékként befizetniük a város kasszájába. Az osztályvezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a törvény ennél jóval magasabb értéket is megengedne, akár 4052 illetve 8477 lejt is elkérhetnének illetékként.