Megtérítik a gazdáknak az elmúlt három évben történt medvekárokat

Iszlai Katalin 2019. november 29., 14:00

Biztosítják az önkormányzatok működését az idei évre, kifizetik a Helyi Fejlesztési Országos Program támogatásait, és az elmúlt három év medvekárait is megtérítik a gazdáknak – jelentették be Csíkszeredában az RMDSZ politikusai a kormány által meghozott költségvetés-kiigazítást ismertetve.

Medvenyom a letört kerítésen. Nem volt nehéz beazonosítani, hogy mi végzett a juhokkal Fotó: Beliczay László

A kormány által csütörtök este jóváhagyott költségvetés-kiigazítás kapcsán tartott sajtótájékoztatót pénteken Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő Csíkszeredában. Mint a találkozón elhangzott: a költségvetés-kiigazítást megelőző napokon Kelemen Hunor megbízásából Cseke Attila, Tánczos Barna és Korodi Attila intenzív tárgyalásokat folytatott a pénzügyminisztériummal, illetve azokkal a szaktárcákkal, amelyeknek az RMDSZ megítélése szerint szükségük volt további pénzügyi forrásokra. Az egyeztetések során végül több témakör mentén is egyezségre tudtak jutni Tánczos szerint.

Mint a szenátor kiemelte, sikerült megállapodniuk a kormánnyal abban, hogy

az önkormányzatok működési költségeit biztosítják az év végéig, beleértve a szociális juttatások kifizetését is.

Az erre vonatkozó konkrét leosztás utolsó dokumentuma a jövő héten fog megjelenni egy kormányhatározat formájában, ebből derül ki, hogy Hargita megye pontosan mekkora összeghez jut majd.

{A}

Az RMDSZ által kiemelt fontosságúnak ítélt másik téma a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) volt, amelynek teljes finanszírozását kérték. A kormány végül 1,8 milliárd lejt bocsájtott a fejlesztési minisztérium rendelkezésére, amelyből

valamennyi tervezett kifizetést végre tudnak hajtani.

Szintén kedvező fordulat, hogy az RMDSZ kérésére meg tudott egyezni a medvekárok ügyében a környezetvédelmi és a pénzügyminisztérium. Ezáltal az előbbi számára egy hárommillió lejes összeget hagytak jóvá, amelyből

az elmúlt három év összes, korábban ki nem fizetett medvekárát rendezni tudják.

A szenátor arra is kitért, hogy a felsoroltak mellett a költségvetés-kiigazítás lehetőséget teremt a történelmi egyházak számára, hogy a beruházási, javítási költségeiket részben finanszírozni tudják a vallásügyi államtitkárságon keresztül.