Tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takaró ér

Simon Virág 2019. november 29., 11:27

Százötven millió lejes különbség van a marosvásárhelyi városháza bevételei és tervezett kiadásai között, így nagyon nagy valószínűséggel adóssággal kezdi az évet a marosi megyeszékhely.

Dolgozott a szinkrontolmács, de még nem tökéletes a rendszer Fotó: Haáz Vince

Fülhallgatókkal felszerelve várták a marosvásárhelyi román tanácsosok, hogy kipróbálhassák a két éve vásárolt és csak most beüzemelt szinkrontolmácsgépet. Azért tartott ilyen sokáig a szerkezet beüzemelése, mert eddig a városvezetés nem talált egy szakképzett szinkrontolmácsot, aki vállalja, hogy a magyar felszólalásokat románra fordítja, hogy a magyar tanácsosoknak ne kelljen kétszer elmondaniuk hozzászólásaikat. Kipróbálták, és működött a rendszer, de volt egy kis fennakadás:

a tanácsüléseket élőben közvetítik, így azok a román anyanyelvűek, akik a közösségi oldalon követik a tanácsülést, és nem értik a magyar nyelvet, nem értik a magyar hozzászólásokat sem.

Éppen ezért a csütörtöki soros ülésen a magyar tanácsosok továbbra is két nyelven szólaltak fel, annak ellenére, hogy a szinkrontolmács a helyszínen volt és dolgozott.

A tanácsosok közül többen, románok és magyarok is egyetértettek abban, hogy fontos a szinkrontolmács-berendezés használata, de úgy kell megoldani, hogy mindenkinek megfeleljen, és a város minden lakója megértse, miről beszélnek a választott képviselők.

Negyvenkét napirendi pont

A negyvenkét napirendi pont közül az első a költségvetés kiegészítése volt. Az ülés előtt Csiki Zsolt, az RMDSZ-frakció vezetője a Székelyhonnak elmondta, több halasztás és számtalan egyeztető tárgyalás után kénytelenek megszavazni a városvezetés által kért költségvetés-kiegészítés egy részét.

{A}

A városvezetés 34 millió lejes kiegészítést kért, a költségvetési szakbizottságban 25 millió lej elköltéséről döntöttek. Csiki Zsolt elmondta,

többek között 4,5 millió lej hiányzik még az alkalmazottak fizetéséből, de nagy hiány van a tömegközlekedési és a szemételszállítási tételeknél is, valamint a közműszolgáltatásokat is biztosítani kell.

„A város és a városhoz tartozó intézmények működéséhez szükséges pénzösszeget hagytuk benne. Így is többet elköltünk, mint amennyi az idei bevétel lesz” – húzta alá a frakcióvezető.

Az ülésen többen felszólaltak, volt, aki azt kérte, hogy az ingyenes szilveszterezés és a víkendtelepre tervezett munkálatok helyett biztosítsanak pénzt az iskoláknak és óvodáknak a fogyóanyagokra és felszerelésekre – ezt jóváhagyták. Az elfogadott költségvetés-kiegészítéssel Marosvásárhely idei kiadásai 435 millió lejre emelkedtek, míg a város bevétele november közepéig 285 millió lej volt.