Több mint 900 csíkszéki kisgazda részesül támogatásban

Barabás Hajnal 2019. november 28., 19:51

Csíkszékről pályáztak a legtöbben a Pro Economica Alapítvány székelyföldi mezőgazdaság-fejlesztési programjára. A közel 5000 sikeres székelyföldi pályázó közül 915 csíkszéki kisgazda írhatja alá az elkövetkezőkben a finanszírozási szerződést mezőgazdasági gépek és eszközök, illetve haszoná

A magyar kormány jóvoltából fejleszthetik gépparkjukat, állatállományukat a kisgazdák Fotó: Gábos Albin

A szépvízi sportcsarnokban írhatták alá csütörtökön a Pro Economica Alapítvány mezőgazdasági programjának helyi nyertes pályázói a támogatási szerződéseket. A kisgazdákat Ferencz Tibor, a község polgármestere köszöntötte, aki elmondta, a pályázatnak köszönhetően Szépvízen a gazdák a legkorszerűbb gépekkel fognak tudni gazdálkodni.

{A}

A rendezvényen Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy ez a lehetőség rendkívül fontos a székelyföldi mezőgazdaság számára, ugyanis nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kisgazdák meg tudják tartani a földet, mert föld nélkül nehéz megmaradni a térségben. Kiemelte azt is, hogy Csíkszéken nem véletlenül Szépvízen kezdték el a szerződések aláírását, hiszen – mint fogalmazott – itt jól szervezett a mezőgazdaság.

Fotó: Gábos Albin

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke elmondta, a székelyföldi kisgazdák részéről rendkívül nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt,

legtöbben pedig Hargita megyéből pályáztak (2090), azon belül is Csíkszékről (915).

Hozzátette, jelentős program ez a székelyföldi kisgazdák életében, amely remélhetőleg hosszú távon meghatározza majd azon családok gazdálkodását, amelyek a pályázatnak köszönhetően tudnak fejleszteni. Ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a programot nem állítják le, mintegy válaszul azokra a híresztelésekre, melyek szerint a román hatóságok nem örülnek a magyar kormány Erdélyben is megvalósuló gazdaságfejlesztési programjának. Mint kifejtette, Romániának is jó ez a program, hiszen általa közel 500 új munkahely létesül, továbbá több mint 80 millió euró áfa lesz a román állam bevétele.

Fotó: Gábos Albin

Egyébként hasonló találkozókat Székelyföld-szerte 30 helyszínen tartanak, ahol a gazdákkal aláírják a finanszírozási szerződéseket.