Szeben és Fehér megye is csatlakozott a „medvepetícióhoz”

Bíró Blanka 2019. november 28., 20:25

Szeben és Fehér megyék vezetői is aláírták az Európai Parlament (EP) Petíciós Bizottságához benyújtandó folyamodványt, amelyben ismertetik, hogy az elszaporodott medveállomány veszélyezteti az emberéletet, és a mezőgazdasági javak sincsenek biztonságban.

Tamás Sándor szerint a román kormány felelőssége, hogy megoldja a medveproblémát. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A petíciót első körben Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyék közgyűléseinek vezetői írták alá. Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, szerdán találkoztak a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék önkormányzati vezetői, ott ismertették a kezdeményezést, és ehhez a másik két megye is csatlakozott.

{K1}

„Brüsszelbe írunk, hogy üzenjünk Bukarestbe. A román kormány felelőssége, hogy ezt a problémát megoldja, nem normális, hogy háromszor annyi medve van a Kárpát-kanyar belső felében, mint amennyit az élettér elbír” – mondta Tamás Sándor.

{A}

Szerinte feleslegesen hivatkozik a bukaresti kormány az EU-s vállalásokra, megvan a lehetőség és a módszer, hogy a kérdést az ország vezetői orvosolják, ennek a tárgyi bizonyítékait már számtalanszor letették a környezetvédelmi minisztérium asztalára.

Abban bíznak, hogy ha erre vonatkozóan Brüsszelből is kap intést a román kormány, végre lépni fog.

A petíciót regisztrálták az EP oldalán, azt a petícióbizottság elemzi, majd a kivonata megjelenik az EP hivatalos oldalán. Azt követően minden EU-s állampolgár aláírásával támogathatja, a kezdeményezők abban bíznak, hogy ezt majd sokan meg is teszik.