Van olyan adó, ami növekszik 2020-tól, de olyan is, ami csökken

Fülöp-Székely Botond 2019. november 28., 17:02

Az infláció mértékével növelték a 2020-ra vonatkozó, természetes személyek által befizetendő épületadót, ugyanakkor hasonló mértékben emelték a közvagyonban lévő területek bérleti díját is a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők csütörtöki ülésükön. Kevesebb ingatlanadót fi

Több módosítás után végül mindenki egyetértett a határozattervezetekkel Fotó: Beliczay László

Az adók központilag megállapított alapszintjének csökkentésére nincs lehetőségük a helyi önkormányzatoknak, ezeket ugyanakkor megemelhetik, maximum ötven százalékkal – vezette fel a napirendet Czika Edit, a polgármesteri hivatal adók és illetékek osztályának vezetője. Mint mondta, a határozattervezettel kapcsolatos egyeztetések során arra jutottak, hogy jövőre is igyekeznek a 2019-es szinten tartani az adókat és illetékeket, ám a törvény szerint nem minden esetben van erre lehetőségük.

Ami növekedni fog

Eddig az alapszintet alkalmazva számolták ki természetes személyek esetében az épületadó mértékét, most azonban kötelesek emelni ezt az összeget az infláció mértékével, vagyis 4,6 százalékkal – magyarázta a szakember. Példaként említette, hogy egy kétszobás tömbházlakás éves adója 156 lejről 160 lejre emelkedik jövőre.

Mindemellett elhangzott, hogy a Pacsirta, a Bartók Béla és a Lakatosok utca, valamint a Kőkereszt tér 5. szám más zónába kerül át, ami több adó befizetésére kötelezi majd az ott lakókat. Egyedül a Budvár utca egy része kap olyan besorolást, ami adócsökkenést eredményez.

Mint kiderült, a városháza által bérbe adott épületek és területek adóját is növelni kell az infláció mértékével, akárcsak a koncesszióba adott ingatlanok esetében. Utóbbinál érdekesség, hogy

jelentősen nő majd a város tulajdonában lévő, orvosi rendelőként használt épületek koncessziós díja.

Míg eddig csak évi 100 eurót kellett befizetniük a háziorvosoknak, jövőtől elhelyezkedéstől függően már négyzetméterenként 1,72–2,15 eurót kell havonta. Ezt a módosítást egyébként már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni, hiszen törvény kötelez rá.

Felosztották

A vállalkozókkal folytatott egyeztetés után a polgármesteri hivatal munkatársai úgy döntöttek, hogy az 50 négyzetméternél kisebb vendéglők esetében 1500 lejes, 200 négyzetméterig 1600 lejes, 500 négyzetméterig pedig 1700 lejes évi illetéket állapítanak meg. A cukrászdákra és mozgó fagylaltárusokra, kávéárusokra vonatkozó összeg 600 lej lesz, az éjjel-nappali vendéglőknek pedig 3400 lejt kell befizetniük.

{A}

Az 50 négyzetméternél kisebb bárok esetében szintén 600 lej az évi illeték, 150 négyzetméterig 700 lej, 500 négyzetméterig 800 lej. Az éjszakai bároknak 1800 lejt, az éjjel-nappaliknak pedig évi 3400 lejt kell befizetniük. Utóbbi összeg az 500 négyzetméternél nagyobb helyiségekre is vonatkozik.

Ami csökken

Az ülésen jelen voltak az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) képviselői is, akik

felajánlották, hogy nem kérik az ingatlanadók csökkentését,

vagyis megelégednek az eddig alkalmazott egyszázalékos adókulccsal, mivel látják, hogy a városvezetésnek szüksége van a pénzre a folyamatban lévő fejlesztések miatt. Ennek ellenére az RMDSZ módosításként kérte, hogy az adókulcsot 0,9 százalékra változtassák.

Mindemellett a többi frakció képviselői javasolták, hogy a strand- és a korcsolyapálya-belépők árát is csökkentsék.

Noha voltak nézeteltérések, végül a kért módosítások után a képviselők megszavazták az összetett határozattervezetet. Döntésük már csak azért is lényeges volt, mert ha év végéig nem születik konszenzus a kérdésben, akkor a törvények szerint a legmagasabb adót kellett volna befizetniük a természetes és a jogi személyeknek is.