Beliczay László: a sajtófotókat az élet írja

Barabás Hajnal 2019. november 28., 20:50

Látványos kiállítás nyílik hétfőn nyertes sajtófotókból Székelyudvarhelyen. A Magyar Sajtófotó Pályázat 200 díjnyertes pályaművét december 15-ig lehet megtekinteni a művelődési házban. Az izgalmas tárlatról Beliczay László, a Székelyhon fotórovatának vezetője beszélt.

Néhány a díjazott alkotások közül • Forrás: Magyar Újságírók Országos Szövetsége

Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhelyen állítják ki a Magyar Sajtófotó Pályázat 200 díjnyertes pályaművét. A kiállítás megnyitóját hétfőn tartják. A tárlat kapcsán a fotópályázatról és a sajtófotózásról Beliczay László, a Székelyhon fotórovatának vezetője beszélt a székelyudvarhelyi Príma Rádió meghívottjaként György-Dávid Csaba műsorvezetővel.

Nagy presztízsű pályázat

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatnak több mint harmincéves múltja van Magyarországon, ugyanakkor nagy a presztízse szakmán belül. Ráadásul

ez a pályázat az egyik legnagyobb seregszemléje a sajtófotószakmának,

hiszen több ezer pályamunkát neveznek be nemcsak országon belül, hanem határon túlról is. Mint Beliczay elmondta, a versenykategóriákat úgy állítják össze, mint bármely más híres nemzetközi fotóversenyen, így a 2018-ban készült legjobb sajtófotókat hír- és eseményfotó, képriport, mindennapi élet (egyedi és sorozat), emberábrázolás – portré (egyedi és sorozat), művészet (egyedi és sorozat), sport (egyedi és sorozat), természet és tudomány (egyedi és sorozat), valamint társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi és sorozat) kategóriákban díjazták.

Barabás Ákos, a Székelyhon korábbi fotóriportere a tavaly készült Medvekrízis Székelyföldön című sorozatával harmadik díjat nyert a természet és tudomány kategóriában.

A Székelyhon fotórovatának vezetője úgy véli, szakmailag jó összeállításra számíthat az, aki megtekinti a kiállítást, hiszen az öttagú zsűriből négy külföldi szakember, azaz kívülálló, és maga a zsűrizés is teljesen nyilvánosan zajlik, így szakmailag, ha szubjektíven is, a legmegalapozottabban döntenek.

{K1}

„A művészfotókhoz képest más egy ilyen kiállítás anyagának jellege, hiszen a sajtófotókat az élet írja, és mindig sokkal izgalmasabb a való élet megnyilvánulását megtekinteni” – fogalmazott. A 2018-as évben készült sajtófotók tárlatát, a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes műveit egyébként Beliczay közbenjárására állítják ki Székelyudvarhelyen, a kéthetes kiállítást követően pedig Békéscsabán, majd Budapesten lesz megtekinthető.

Ma már mindenki „fotós”?

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy ma már nagyon sokan rendelkeznek okostelefonnal, amellyel fotókat készíthetnek, így gyakorlatilag bárki lehet fotós.

Budapesten díjazták a székelyudvarhelyi Barabás Ákost. Archív Fotó: Péter Zoltán

„A digitális fejlődés miatt annyira demokratizálódott a fotózás, hogy ma már sokaknál kéznél van egy fényképezésre alkalmas eszköz. Az már más kérdés, hogy azzal mit lehet megvalósítani. Nyilván nem ugyanazt, mint egy profi besorolású fényképezőgéppel” – magyarázta Beliczay, hozzátéve, hogy ettől függetlenül nyertek már rangos fotópályázatokon olyanok, akik okostelefonnal készítettek fotókat, sőt már léteznek kifejezetten telefonos képek számára meghirdetett pályázatok is. A fotóriporter szerint azonban fontos megjegyezni azt, hogy

nem feltétlenül az eszközön múlik, hogy milyen lesz a fotó, hanem azon, hogy mennyire tudjuk átgondolni, hogy mit fényképezünk le,

mennyire tudjuk kiválasztani azt a helyzetet, ami számunkra érdekes.

Új pályázatot hirdettek

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének fotóriporteri szakosztálya meghirdette a 38. Magyar Sajtófotó Pályázatot. Benevezni 2019. december 17-től 2020. január 14-ig lehet, kizárólag online a www.sajto-foto.hu oldalon. Ugyanitt további részletek olvashatók a pályázásról.

{A}