Merre tovább, Hargita megye?

Barabás Hajnal 2019. november 28., 14:57

Hargita megye fejlesztési irányvonalait szeretnék meghatározni a 2021–2027-es időszakra, mintegy a következő európai uniós finanszírozási periódusra készülve. A dokumentációt készítő cég egyeztetéseket folytat a különböző intézmények képviselőivel, ugyanakkor a lakosság véleményére is kíváncsiak.

A lakók véleményét is kikérik a fejlesztési irányvonalakkal kapcsolatban. Képünk illusztráció Fotó: Farkas Tamás

Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata érdeklődésünkre arról tájékoztatott, azért kezdeményezték a konzultációt, hogy

az intézmények és a lakosság javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek segíthetnek abban, hogy a következő európai uniós finanszírozási időszak pályázati kiírásai célzottan és a területi igényeknek megfelelően legyenek előirányozva.

Ellentétben a korábbi időszakok hazai gyakorlatával, amikor Bukarestben a helyi igények figyelembe vétele nélkül döntötték el, hogy milyen típusú fejlesztési programokat hirdetnek meg. Hozzátették, azt szeretnék elérni, hogy az integrált területi beruházásokra (ITI), illetve a közösségvezérelt helyi fejlesztésekre (CLLD) a támogatások legyenek elérhetők a megyék számára.

{A}

Így minden megye egy előre meghatározott fejlesztési tervet tud kidolgozni, amelyre pályázati mechanizmusok nélkül tudja majd lehívni a szükséges alapokat

– magyarázták. A konzultáció révén állapítják majd meg, hogy milyen fejlesztési irányelvek élveznek prioritást. Ehhez különböző statisztikai elemzéseket használnak fel, valamint kikérik a lakosság véleményét is. „Az így kialakított álláspontot fogják képviselni Hargita Megye Tanácsának választott képviselői annak érdekében, hogy a Románia és az Európai Unió közötti 7 éves megállapodásban ezen helyi prioritásoknak keretet adó előírások is megjelenjenek. Ellenkező esetben nem lesz lehetőség uniós finanszírozást lehívni az adott ágazati fejlesztésre” – fogalmaztak.

Online kérdőívet dolgoztak ki a felmérés elvégzéséhez a kezdeményezők Fotó: Gábos Albin

Online kérdőív

A fejlesztési irányvonalak meghatározásában, mint fentebb írtuk, a különböző intézmények képviselőivel való egyeztetés mellett a lakosság véleményét is kikérik. A dokumentáció összeállításával megbízott Csák László egyéni vállalkozó megkeresésünkre elmondta,

egy online kérdőívet tettek elérhetővé múlt héten a Hargita megyei lakosság számára, hogy megoszthassák javaslataikat.

A kérdőív megtalálható a Planificatio cég honlapján, illetve a Hargita 2021–2027 konzultáció Facebook-oldalon. Mint Csák Lászlótól megtudtuk, november végéig még várják a válaszokat. Mindeddig közel 500-an töltötték ki a kérdőívet, vidékiek és városiak, románok és magyarok, fiatalok és idősebbek, egyetemi végzettek és kevésbé iskolázottak egyaránt.