Kilőnék a Hidegkúton emberre támadó medvét

Székelyhon 2019. november 27., 18:15

Kérni fogja az engedélyt a székelykeresztúri Hubertus Vadászegyesület a környezetvédelmi minisztériumtól azon medve kilövésére, amely kedden rátámadt egy férfire Hidegkúton.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Fazakas Attila, a vadászegyesület igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, kérni fogják a minisztériumtól az engedélyt a kilövésre, azonban, tekintve, hogy közeledik a hibernálás időszaka, lehetséges, hogy nem tudnak végére járni a dolognak.

„Igen, kérni fogjuk az engedélyt, de az a probléma, hogy a medvék elvonulnak hibernálni, így nem tudom, hogy lehet megoldani ezt az ügyet. (...) Amíg benyújtom a kérést, amíg megkapom az álláspontot a Hargita Megyei Környezetvédelmi Igazgatóságtól, amíg ez eljut a minisztériumba, amíg jóváhagyják, itt a tél, és én nem tudom kilőni a medvét” – magyarázta Fazakas Attila.

Fazakas úgy gondolja,

ilyen medvék esetében sokkal egyszerűbb eljárás szükséges, hogy minél gyorsabban meg lehessen oldani a problémát.

A vadászegyesület igazgatója rámutatott ugyanakkor, hogy a medvepopuláció az optimálisnál számottevően, 5–6-szor nagyobb a vidéken, és az emberek a türelmük határán vannak.

{A}

„Most is, saját házának udvarán támadt rá az emberre a medve, maholnap bejönnek utánunk a házba” – nyomatékosította Fazakas. Felhívta ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy ne próbálják meg magukban elűzni a nagyvadakat, ne szaladjanak utánuk, ha azok megközelítik házukat, udvarukat, és legyenek nagyon elővigyázatosak, mert bármi megtörténhet, ha túl közel kerülnek az állathoz. A legjobb, ha ilyenkor bemennek a házba – szögezte le Fazakas Attila.

Mint ismert, kedd este súlyosan megsebesített egy medve egy 28 éves férfit, aki megpróbálta elkergetni az udvarába bement nagyvadat. Az éjszaka folyamán a székelyudvarhelyi kórházból a csíkszeredai kórházba vitték a férfit, ahol bonyolult műtéten esett át. A férfin több harapásnyom volt, és a tüdeje is megsérült. A páciens állapota jelenleg stabil.

{K1}