Fontos lenne, de nem járnak a háromszéki férfiak prosztatarákszűrésre

Bíró Blanka 2019. november 27., 17:18

A megelőző szűrővizsgálat fontosságára próbálta ráirányítani a figyelmet a sepsiszentgyörgyi kórház, amikor meghirdették, hogy kampányszerűen végzik el a prosztatavizsgálatot. 

A betegség idejében történő felismeréséhez ajánlják, hogy minden 45 év feletti férfi évente egyszer menjen el szűrővizsgálatra. Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

A múlt héten 115 férfi jelentkezett a szűrésre, ami jó eredmény, hiszen amint Mihnea Muresan urológus szakorvos az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, több mint tízéves praxisa alatt mindössze tíz tünetmentes férfi járt rendszeresen megelőző szűrővizsgálatra.

A szűrés lényege, hogy azok jelentkezzenek, akik teljesen tünetmentesek, hiszen évek telhetnek el, amíg a daganat panaszokat, tüneteket okoz, miközben az idejében felismert prosztatarák gyógyítható vagy visszaszorítható.

A betegség idejében történő felismeréséhez ajánlják, hogy minden 45 év feletti férfi évente egyszer menjen el szűrővizsgálatra. Mihnea Muresan elmondta, a férfiak általában ódzkodnak a vizsgálattól, mert az végbélen keresztül történik, holott egy rövid és fájdalmatlan analízis során kizárhatják a daganat gyanúját.

{A}

A múlt heti szűrésre jelentkezők közül tíz esetben merült fel a rák gyanúja, a végleges diagnózist, laboratóriumi, majd biopsziavizsgálat után állítják fel, és akkor kezdik el a műtéti vagy onkológiai kezelést – mondta el Biró András urológus. Rámutatott,

a statisztikák szerint hét férfi közül egynél előfordul a prosztatarák, amely lassú lefolyású, a kezdeti stádiumokban nincs tünete, ezért kellene évente megismételni a szűrővizsgálatot.

A szakorvos az év eleje óta dolgozik a sepsiszentgyörgyi kórházban és ambulancián, azóta mintegy 1500 beteget vizsgált meg, de közülük egy sem volt tünetmentes, aki megelőzésképpen szűrésre jelentkezett volna. A férfiak általában csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tünetek zavaróak, sőt a gyakori éjszakai vizelést is elintézik azzal, hogy a „korral jár”. A betegek többsége már olyan előrehaladott állapotban kerül orvoshoz, hogy műteni sem lehet, csak az onkológiai kezelés segít, viszont az életminőségük emiatt sokat romlik – szögezte le Biró András.