Kifogásolják az erdőszéli szénégetői tevékenységet

Simon Virág 2019. november 27., 20:11

Az Erdőszentgyörgyhöz tartozó erdőkben történő szénégetést kifogásolja Berki Ferenc, a Magyar Polgári Párt Maros megyei vezetője. Az erdőszentgyörgyi városvezetés szerint a szénégetés kérdése nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az Erdőszentgyörgyön élő Berki Ferenc a Székelyhonnak elmondta, a városhoz tartozó erdők tulajdonosai keresték meg azzal a panasszal, hogy elégedetlenek az erdő szélére telepített szénégető teleppel.

Úgy tudom, a szénégetéssel foglalkozó cégnek már több mint tíz éve ki van adva az engedélye, de senki nem felügyeli az ott zajló munkát. Felmerült az a gyanú is, hogy nem máshonnan hozza a munkához szükséges fát, hanem a magánerdőkből gyűjti be. Azt kérem az erdőszentgyörgyi városvezetéstől, hogy ellenőrizze ezt a tevékenységet

– fogalmazott Berki Ferenc, aki az erdőszentgyörgyi MPP tagja, és ilyen minőségében tette közzé kérését. Berki felszólítására reagálva az erdőszentgyörgyi polgármester, Csibi Attila a Székelyhonnak úgy nyilatkozott, hogy a szénégető tevékenységet az erdészeti hivatal és a környezetvédelmi ügynökség szabályozza, a helyi önkormányzatnak ehhez nincs semmi köze. Hozzátette,

a hivatalhoz semmiféle panasz vagy észrevétel nem érkezett ezzel kapcsolatban.

Ő maga nem is ismeri azokat, akik ezt a munkát végzik, vadászként szokta látni, hogy ott vannak és dolgoznak. „Erre a tevékenységre nem mi adtunk ki engedélyt, így nem tartozik a hatáskörünkbe” – hangsúlyozta a városvezető.

{A}

Megkerestük a szénégetéssel foglalkozó céget is, hogy kikérjük álláspontjukat. A farkaslaki vállalkozás vezetője, Fancsali Lajos portálunknak elmondta, hogy a fát, amit az erdőszentgyörgyi telepen felhasználnak, az erdőtulajdonosoktól vásárolja, magánszemélyektől, közbirtokosságoktól és egyházaktól.

„Csak pecsételt fát vágunk ki és használunk, minden engedélyünk megvan a kitermelésre és a működésére. Ezt Berki Ferenc is jól tudja, hiszen a reklamáló bejegyzése után elküldtem neki a környezetvédelmi igazgatóságtól kapott működési engedélyt, amit ő úgy közölt, mintha ő szerezte volna meg. Eddig senki nem panaszkodott nálunk az Erdőszentgyörgy területén folytatott szénégetéssel kapcsolatban” – fogalmazott a cégtulajdonos.