Úgy tűnik, bevált, ezért még több szekrényszerű konténert helyeznek ki Csíkszeredában

Kovács Attila 2019. november 28., 09:07

Több csíkszeredai lakóövezetben már idén megjelennek az új, zárható ajtóval ellátott, szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténerek. A cél a hatékonyabb válogatás, valamint az illetéktelen személyek hozzáférésének megakadályozása.

Újabb zárt hulladéktárolókat szerelnek fel az év végéig. Kedvező tapasztalatok Fotó: Gábos Albin

Az első ilyen zárt hulladékgyűjtő rendszert kísérleti jelleggel év elején a Fenyő utcában szerelték fel, ahová nyolc, zártszelvényből készült tároló került. Közülük négy a háztartási, vegyes hulladék befogadására szolgál, egybe a lebomló hulladékot, egy másikba az üveget, kettőbe pedig a műanyag-, fém-, illetve papírhulladékot lehet bedobni.

{K1}

A tetszés szerint bővíthető, első ránézésre inkább szekrényekre emlékeztető, zárható ajtókkal rendelkező konténerekből álló rendszer a szelektív gyűjtés lehetőségeinek bővítése mellett azt hivatott megakadályozni, hogy a guberálók hozzáférjenek a hulladékhoz.

A bedobónyílásokkal ellátott masszív szerkezeteket, ellentétben a műanyagból készült, harang alakú tárolókkal, nem lehet felborítani.

Fél év elteltével kedvező tapasztalatokról számolt be Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. regionális hulladékgazdálkodási cég igazgatója:

a Fenyő utcai gyűjtőpontnál az újrahasznosított hulladék mennyisége megnőtt, a vegyes hulladék mennyisége pedig csökkent.

A tárolókat nem rongálták meg, viszont a zártszelvényből készült konténerek néhány helyen már rozsdáztak, ezért kezelést igényeltek. Ez utóbbi jelenség miatt döntött úgy a városvezetés, hogy az újabb hasonló konténereket már horganyzott zártszelvényekből kell elkészíteni a rozsdázás megelőzése érdekében.

A város 36 hasonló tárolót vásárolt még, ezek gyártása folyamatban van

– tudtuk meg Lázár Pétertől. A polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője azt is elmondta, év végéig ezeket a tárolókat is felszerelik a kiválasztott helyszíneken.

Különböző helyszínek

Egyelőre a kukázók által leginkább látogatott és igénybe vett, városközponthoz közeli hulladékgyűjtő pontok kimaradnak az újításból. Az új konténerek közül 16 lesz elhelyezve a Fűzfa utcában, ott két különböző helyszínen 12, illetve 4 tárolót telepítenek. A Mérleg utcában, a temető közelében 8, míg a Kalász lakótelepen, a hadsereg épületéhez közel készült új parkolóban 12 konténer kap helyet. A város további hasonló tárolók telepítését tervezi jövőben a Kalász lakótelepen, a felújítás befejezése után, de más helyszínekre is – közölte az illetékes.

{A}