A nagyközönség előtt is nyitott a csíkkarcfalvi Orvosi és Metodikai Központ

Barabás Hajnal 2019. november 27., 14:52

A korszerűen felszerelt csíkkarcfalvi Orvosi és Metodikai Központban nemcsak sportolók számára nyújtanak edzésre, mozgásra lehetőséget, valamint orvosi és rekuperációs szolgáltatásokat, hanem már a lakosság számára is. A tavasz óta működő létesítményben folyamatosan bővítik a szakellátást.

Modern eszközökkel látták el a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központját Fotó: Gábos Albin

A felcsíki műjégpálya szomszédságában felépített Orvosi és Metodikai Központot januárban adták át, a tevékenységeket pedig tavasszal kezdték el benne. Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója vezetett körbe a rendkívül modern eszközökkel felszerelt létesítményben. Mint magyarázta, az épület két nagy részre osztható: egyrészt a sportolók edzésére alkalmas szárnyra, továbbá az orvosi, rekuperációs részlegre.

Minden, ami sport

Elsőként a földszinti nagy méretű, a legmodernebb eszközökkel felszerelt edzőteremben jártunk. „Ezt a termet úgy alakítottuk ki, hogy legalább két csapat tudjon benne párhuzamosan edzeni. Ugyanakkor

nemcsak a sportolók, hanem a nagyközönség számára is nyitott a délutáni órákban és hétvégenként,

kivétel, amikor korosztályos táborok vagy nagyobb sportesemények vannak” – magyarázta. Hozzátette, a jövőben szeretnék bevezetni a tematikus foglalkozásokat, például a jóga-, crossfit-, bodyart- és spinningesteket, illetve decemberben két nyílt hétvégét is terveznek, amikor ki lehet próbálni e foglalkozásokat.

Fotó: Gábos Albin

A fitneszjegy ára két órára 15 lej, nyugdíjasoknak 10 lej, diákoknak 12 lej. Az erőterem fölött az emeleten is jártunk, itt többek között

szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök kaptak helyet.

Nemsokára pedig kifejezetten kapusok fejlesztésére, edzésére alkalmas felületet is kialakítanak.

{K1}

Mint Nagy Attilától megtudtuk, a sportolók teljesítményét, állóképességét, fejlődését tudják követni a digitális berendezésekkel, amelyek ezekhez a sporteszközökhöz kapcsolódnak. Például

a lövéstechnikát gyakorló sportoló láthatja, hogy milyen sebességgel és erővel lő kapura, milyen gyorsan veszi át a korongot, azaz, mennyi a reakció ideje, és mennyire pontosan lő kapura.

Átlagszámítást végeznek ezekből az adatokból, így követhető a sportoló fejlődése, és összehasonlíthatják adatait akár más országbeli, hasonló korosztályú sportolóéval is.

{P11}

Rekuperáció, wellness

Az épületben egy feszített víztükrű, 40 négyzetméteres medencében gyógyulhatnak a sérült sportolók, a víz 27–29 Celsius-fokos hőmérsékletű, mélysége 1,4 méter. Ugyanakkor lazításra is alkalmas ez a terem,

jakuzzi és szauna is helyet kapott benne. Ez a szolgáltatás is nyitott a nagyközönség számára,

a három órára érvényes teljes árú jegy 15 lej, nyugdíjasoknak 10 lej, diákoknak 12 lej.

{P12}

Diagnosztikai eszközök

Az egyik legmodernebb eszköz a központban az ergospirométer, amelyet Török Attila, az Orvosi Metodikai Központ igazgatója ismertetett. A kerékpár-ergométeren és futószalag-ergométeren a sportolók fizikális állapotát, állóképességét tudják felmérni a be- és kilélegzett gázok alapján. Ugyanakkor hordozható változata is van, így pályán is tudják mérni a sportolókat.

Nemcsak a sportolók állapotát lehet felmérni a gépsorral, a kardiológus szakorvosok terheléses EKG-vizsgálatot is végezhetnek rajta. Egyelőre még csak az akadémia sportolói vették igénybe, de januártól elérhetővé szeretnék tenni a lakosság számára is.

{A}

Szintén diagnosztikai eszköz az In-body: a testösszetételt elemző berendezés többek között a testsúlyt, az izomtömeget, a zsírtömeget, a víz és ásványi anyagok mennyiségét méri. A központ modern ultrahangkészüléke is hasznos eszköze az orvosi vizsgálatoknak, kardiológiai és belgyógyászati vizsgálatokra egyaránt.

{P13}

Terápiás eszközök

A központban ugyanakkor fizioterápiára alkalmas korszerű eszközöket is felszereltek, tudtuk meg az igazgatótól. Többek között galvánáramos fürdő-, elektro-, magneto-, hidro-, lőkéshullám- és rövidhullám-terápiás készülékeket vehetnek igénybe a sérültek, illetve parafinpakolásos kezelésre is van lehetőségük.

A kezeléseket gyógytornász, illetve szakorvos végzi a sérült sportolókon, de akár kívülállók is élhetnek a rehabilitációt elősegítő eszközökkel.

Jelenleg két belgyógyász szakorvos, Elekes Olga, valamint Fogarasi Zoltán rendel a központban, előbbi havi egy alkalommal, szerdán 17–20 óra között, utóbbi csütörtökönként 16–19 óra között. Korodi Szilamér kardiológus szakorvos minden pénteken 16–20 óra között várja a betegeket. Gyógytornásza is van a létesítménynek Keresztes Mátyás személyében. Jövőbeli tervek között szerepel dietetikus és háziorvosi szakrendelés, továbbá éjszakai háziorvosi ügyelet elindítása is.

{P14}

A vizsgálatokra időpontot kérni a 0366–089917-es, illetve a 0729–830050-es telefonszámok egyikén lehet. A belgyógyászati szakrendelés 70 lej, a kontrollvizsgálat 50 lej, a hasiultrahang-vizsgálat 70 lej, vénás doppler, illetve az artériás doppler ultrahangvizsgálatok 130–130 lejbe kerülnek. A fizioterápiás kezelések 15–50 lej közötti áron igényelhetők. A kardiológiai szakrendelés szív ultrahangvizsgálattal és EKG-vel 150 lejbe, a három hónapon belüli kontrollvizsgálat 75 lejbe kerül. Az orvosi metodikai központ működéséről, a vizsgálatokról, az árakról bővebben az omk.szja.ro oldalon olvashatnak.

Az Orvosi Metodikai Központról

Csíkkarcfalván a Felcsíki Műjégpálya szomszédságában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjának alapkövét 2017-ben helyezték el, és a felépítése után idén januárban avatták fel. A létesítményt a magyar kormány 6,2 millió lejjel támogatta. Az épület egyik szárnya a sportolók száraz felkészülésére, fizikai és technikai készségeik fejlesztésére, valamint a regenerációjuk elősegítésére szolgál. Fél évvel az avatóünnepséget követően ez a rész megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is.

{K2}

{P15}

{P16}

{P17}