Fokozzák az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket Háromszéken

Bíró Blanka 2019. november 26., 21:00

A téli ünnepek időszakában hagyományosan növekszik az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása, ezért nagyszabású ellenőrzéseket tart a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság, hogy megelőzzék az ételmérgezéseket, valamint a sertéspestis terjedését.

A hatóság munkatársai azt javasolják, hogy a háztáji disznóvágás előtt ki kell hívni az állatorvost, aki megvizsgálja, hogy az állat egészséges-e Fotó: Barabás Ákos

Sikó-Barabási Sándor főállatorvos, a hatóság munkatársa közölte, követik az élő sertés valamint a hús szállítását, forgalmazását. Minden élelmiszert feldolgozó, tároló, szállító és forgalmazó egység számíthat ellenőrzésre, a vágóhidakon, az éttermekben, illetve a panziókban is vizsgálják, hogy betartják-e az előírásokat. A hatóságnál és a körzeti állatorvosi rendelőkben hétvégén is állandó szolgálatot biztosítanak.

Súlyos következményei lehetnek, ha beteg disznót vágnak le és fogyasztanak el, vagy ha a disznóvágás nem megfelelő körülmények között történik

– figyelmeztet a Sikó-Barabási. Azt javasolja, hogy a háztáji disznóvágás előtt hívják ki az állatorvost, aki megvizsgálja, hogy az állat egészséges-e, másrészt hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen laboratóriumi mintákat kell venni, milyen vizsgálatokra van szükség, hogy a húst biztonságosan lehessen elfogyasztani. Ha az állatorvos megállapítja, hogy a disznó beteg, nem szabad kockáztatni a levágását, hiszen a nyilvántartott sertés esetében az állam kárpótlást fizet. Nem szabad a húst megkóstolni, csak miután megvan a trichina-vizsgálat eredménye, és a lelet negatív – figyelmeztet Sikó-Barabási Sándor.

{A}

Minden rovar- és rágcsálóirtó céget ellenőriznek

Országos ellenőrzést tartanak, ahol az egészségügyi igazgatóság, a rendőrség és az állategészségügyi hatóságok munkatársai minden rovar- és rágcsálóirtással, fertőtlenítéssel foglalkozó céget ellenőriznek, ugyanakkor azoknál a vállalkozásoknál is vizsgálódnak, melyek rovarirtó, fertőtlenítő szereket forgalmaznak. Sikó-Barabási Sándor rámutatott, ellenőrzik az engedélyeket, az előírások betartását, az alkalmazottak felkészültségét, a veszélyes anyagok tárolását és kezelését, a munka módszerek betartását, a biztonságot és hatékonyságot is. Kovászna megyében jelenleg 15 cég foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Az országos ellenőrzést azért rendelték el, mert Temesváron három személy meghalt, többtucatnyian pedig kórházba kerültek egy tömbházban rovar- és rágcsálóirtásra használt vegyszerek okozta mérgezés miatt.