Nem adnak visszajárót, és néha összezavarodnak – panaszdömping az udvarhelyi parkolóautomatákra

Kovács Eszter 2019. november 26., 21:59

Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a székelyudvarhelyi parkolóautomaták időszakosan rosszul működnek: például helytelenül jelenítik meg az időpontot, illetve elnyelik a bankjegyet. A berendezéseket sokan nem megfelelően használják, a polgármesteri hivatal illetékesei elmagyarázták, hogyan kellene.

Székelyudvarhelyen városszerte összesen 19 parkolóautomata működik Fotó: Erdély Bálint Előd

Áramkieséskor valóban felmerülhetnek problémák, ilyenkor „összezavarodnak a berendezések”, erősítette meg Zörgő Noémi. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője kifejtette, időszakosan fordulnak elő ilyen gondok, amelyeket még aznap orvosol a karbantartást végző csapat. Fontos azonban tudni, hogy

az automaták csak abban az esetben szippantják be a betett egylejest, ha a felhasználó nem várja meg, hogy a gép elkönyvelje a befizetett összeget, azaz nem jelenik meg a képernyőn, de már megnyomja a parkolójegy nyomtatását kérő gombot.

„Meg kell várni, hogy az automata feldolgozza a befizetett összeget, csak ezután kell kérni a nyomtatást” – magyarázta a sajtószóvivő.

Egyébként a készülékek nem adnak visszajárót, tehát ha valaki 5 lejt fizet be, de csak egy órát szeretne parkolni, akkor hiába várja vissza a 3 lejt, mert nem fogja megkapni, így 5 lejért parkol majd.

Több mint félmillió a parkolásért

Székelyudvarhelyen összesen 19 automata működik, ezek karbantartását a polgármesteri hivatal munkatársai végzik: ellenőrzik a befizetéseket, illetve meghibásodás esetén javítják az automatákat. Mint megtudtuk, idén sms-ben, illetve parkolási applikáción keresztül összesen 26 603 lej értékben fizettek parkolási illetéket a városban, az automatáknál a napi befizetések összértéke 474 111 lej volt, bérletet pedig 47 925 lejre kötöttek a székelyudvarhelyiek.

{A}

Októberben például sms-ben és/vagy az applikáción keresztül 9088 lej értékben fizettek parkolási illetéket, illetve 3790 lejre kötöttek bérletet, az automatáknál pedig 57 062 lejre váltottak parkolójegyet.

Idén október végéig összesen 91 252 lej értékben róttak ki bírságot a helytelenül vagy nem megfelelő helyen parkolókra,

ebből 11 260 lejnyit októberben. Ugyanakkor, mint az már ismeretes, 2019 elejétől 1 lej helyett 2 lejt kell fizetni egy egységnyi parkolásért Székelyudvarhelyen.