Javítanak az Árvátfalva és Patakfalva közötti út állapotán

Fülöp-Székely Botond 2019. november 26., 20:00

A földmozgások miatt több helyen is megcsúszott a 131-es számú megyei út alapja Árvátfalva és Patakfalva között – ezeket javíttatja ki most Hargita Megye Tanácsa. Nagyobb felújításról egyelőre nem lehet szó, hiszen peres ügy tárgyát képezi az út.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Folyamatosan mozog a talaj a 131-es megyei út Árvátfalva és Patakfalva közötti szakasza alatt, ezért az elmúlt években hepehupás részek alakultak ki, megkeserítve az arra járó autósok mindennapjait. Ezen próbál változtatni Hargita Megye Tanácsa, amely a karbantartási munkálatai részeként javításokat rendelt el.

A Hargita megyei önkormányzat elnökétől megtudtuk, a kivitelező úgynevezett kazettás módszerrel dolgozik a hepehupás részek kijavításán. Ez azt jelenti, hogy

nagyobb, négyzet alakú részeket törnek fel a problémás helyszíneken, és egy méter mélyre leásva újraalapozzák, illetve megerősítik az utat, majd aszfaltréteget terítenek le.

„A cél az, hogy minél járhatóbbá tegyük a forgalmas útszakaszt, hiszen nagyobb munkálatra jelenleg nincs lehetőségünk” – magyarázta Borboly Csaba.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Peres ügy

Azért nem végeztethet nagyobb munkálatokat a 131-es megyei úton az önkormányzat, mert 2013-ban az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádat emelt a megyei tanács elnöke és tizenkét másik személy ellen egy ott elkezdett nagy mértékű korszerűsítés jogtalannak vélt kifizetése miatt. Azt gyanítják, hogy a tervekben szereplőnél kevesebb aszfalt került az útra. A per miatt félbehagyták a felújítást, és végül a kopóréteg aszfalt leterítése is elmaradt – emlékeztette lapunkat Borboly, hozzátéve, hogy egy nagyobb beruházás megtervezése és kivitelezése előtt mindenképp meg kell várni az ügy lezárását.

{A}