Egykor Szováta jelképe volt, most rettegésben tartja az ott élőket és a turistákat

Simon Virág 2019. november 26., 17:10

Sötétedés után kihaltak lesznek a szovátai utcák, a városban és a fürdőtelepen is, a helybéliek a medvétől való félelmükben nem mernek az utcára menni. A turisták sem bátrabbak és nem csoda, hiszen nem ritka, hogy kora este a Medve-tó körül medvék járnak.

Sötétedés után senki nem merészkedik a Medve tó köré, sétálni Fotó: Haáz Vince

Kelemen Emese szovátai lakó, csupán a gyógykezelőközpontban és szállodában dolgozó munkatársaitól száz aláírást gyűjtött össze, amelyben azt kéri, hogy

az illetékesek lépjenek fel a városban és a fürdőtelepen uralkodó tarthatatlan helyzet ellen.

{A}

Mint a Székelyhonnak elmondta sokan emlékezhetnek arra az időre, amikor a fürdőtelepen fényképezkedni lehetett a kitömött medvével. Most azonban a medve félelmet és rettegést kelt a szovátaiakban és a turistákban is.

Napi szinten, van úgy, hogy naponta kétszer is jelzik, hogy Szovátán felbukkant a nagyvad.

Vannak olyan porták, amelyeket napi szinten meglátogat a medve kisebb-nagyobb kárt téve, legyen az a Szakadát, a Varga vagy a Parajdi út. De nem ritka, hogy a főúton, a Géra utcában vagy a fürdőtelepen futkározik a medve. Oda jutottunk, hogy sötétedés után alig merészkedik ki valaki az utcára.

Amikor délutánosok vagyunk és este kilenc órakor indulunk a telepről haza, kénytelenek vagyunk taxit hívni, mert nem merünk gyalog lejönni. Egy esti szentmiséről vagy istentiszteletről sem merünk gyalog hazajönni.

Régen is voltak medvék, megvolt az életterük, nem merészkedtek be a városba az emberek közé, nyugodtan el lehetett menni az erdőbe gombászni, a mezőre gyógynövényt gyűjteni, málnát, szedret, áfonyát szedni, fel lehetett menni a hegyekbe kirándulni” – sorolta a panaszos, aki elsősorban a városvezetőségnek címezte a levelet, akkor is, ha – mint elmondta – tudja, hogy nem helyi szinten van a megoldás.

Szovátára napi szinten bejár a nagyvad Fotó: Haáz Vince

Kelemen Emese arról is beszélt, hogy

a turisták is félnek, hiszen naponta értesítik őket, hogy medve jár a településen, így nem mernek sötétben az utcára menni.

A fürdőváros polgármestere, Fülöp László a Székelyhonnak elmondta, teljesen egyetért a panaszossal és nagyon jól tudja, hogy megoldásra vár a medveprobléma. „Napi szinten levelezünk  a hatóságokkal, továbbküldjük a panaszokat, jelzéseket a medvékkel kapcsolatban, minden olyan helyre, ahol reméljük, hogy meghallgatnak. Nemcsak Szovátán, hanem egész Székelyföldön gyakran bukkan fel a medve. Éles huszárvágásra van szükség ebben a kérdésben, mert ezt másképp nem lehet megoldani. A szovátaiak is jogosan panaszkodnak, és a vendéglátósok is jogosan vannak felháborodva.

A vendéglátósok már azt fontolgatják, hogy lezárják a 13A jelzésű országutat, így tiltakozva a medvepopuláció elszaporodása ellen

– mondta a szovátai polgármester.

Fülöp László Szováta polgármestere. Tudják, hogy sürgős beavatkozásra van szükség, ők mégis tehetetlenek medveügyben Fotó: Haáz Vince

„Több ezer lejt költöttünk arra, hogy sétányt alakítsunk ki a Medve-tó partjára, kamerákat szereltettünk fel, hogy láthassuk, hogy mi történik ott, és most a kamerákon nem sétáló turistákat látunk, hanem sétáló medvéket”. Fülöp László szerint

az lenne a megoldás, hogy hagyják, hogy a szakemberek döntsenek a medvepopuláció ügyében, hiszen 2006 előtt, mielőtt az állatvédők nem hallatták ilyen nagyon a hangjukat, nem történt meg, hogy a medve aszfaltúton sétáljon Szovátán.

Fülöp László arról is beszélt, hogy még a kommunizmusban is, amikor állítólag csak az ország vezetője vadászhatott nagyvadra, Szovátán lelőtték a fürdőtelepre bemerészkedő medvét.

Napközben még nincs baj, ám ha beesteledik, csak a medve jár az utcán Fotó: Haáz Vince