Kibővítenék a teherautóknak szűkös udvarhelyi útkereszteződést

Kovács Eszter 2019. november 27., 09:03

Úgynevezett rávezetéses kereszteződést alakítanának ki Székelyudvarhelyen a Wesselényi Miklós, Nicolae Bălcescu és az Orbán Balázs utcák találkozásánál. Ott vonul át ugyanis a városba beérkező teherforgalom egy része, a mostani útszerkezet túl szűk a biztonságos, akadálymentes közlekedéshez.

Kockázatos manőver. Teherautóknak nehézkes befordulni a keskeny utcákba Fotó: Erdély Bálint Előd

Mintegy másfél éve vásárolt két ingatlant Székelyudvarhely városvezetése a település két forgalmas kereszteződésében, az egyik volt a Fernengel-háznál lévő kereszteződésben lévő terület. Maga a felvásárlás is bonyodalmas és hosszas volt, végül az Orbán Balázs utcai házat és telket 75 ezer euróért adta el a korábbi tulajdonos.

A telken lévő ingatlanokat elbontották,

a polgármesteri hivatal közbeszerzést írt ki a munkára, a liciten egy kolozsvári szakcég nyert, amely azonban jutányos, 75 helyett 40 ezer lejért végezte el a bontást. A folyamatot valamelyest nehezítette, hogy az Orbán Balázs utcai ház műemlékvédelmi övezetben helyezkedett el, így az elbontáshoz külön engedélyt kellett kérvényezni az illetékes szakhatóságtól.

Rávezetéses kereszteződés lesz

A híresztelésekkel ellentétben a városvezetés korábban már tisztázta:

a kereszteződésnél rendelkezésre álló felület nem alkalmas a teherforgalmat is kiszolgáló körforgalom építésére.

Ezért a feladattal megbízott tervezőknek más megoldást kellett találniuk. „A jelenlegi elképzelés szerint egy úgynevezett rávezetéses kereszteződést alakítanánk ki, amelynek lényege, hogy a nagy méretű gépjárművek könnyebben ráfordulnának az Orbán Balázs utcából a Nicolae Bălcescura, illetve fordítva” – magyarázta kérésünkre Zörgő Noémi. A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője hozzátette, az ívelt kereszteződés kialakításához volt szükség a házbontással felszabadított területre. A korábban megvásárolt felület egyébként akkora, hogy

az út bővítése mellett lehetőség lenne egy kisebb park kialakítására is.

A kivitelezés leghamarabb jövőben kezdődhet el, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásával foglalkoznak a mérnökök. Mivel azonban a tervek még nem véglegesek, ezért a beruházás összértékéről még nem tudott információval szolgálni a hivatal illetékese. Ha minden az ütemterv szerint halad, akkor 2020-ban írnák ki közbeszerzésre a munkát, ezeket után kezdődhet el a kivitelezés.

{A}