Hatvanhat új név az olimpikonok emlékművén

Dobos László 2019. november 26., 14:14

Befejeződtek a munkálatok a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló olimpikon-emlékműnél, ahol 66 új név került fel az emlékoszlopokra.

Fotó: Pinti Attila

Az emlékmű 15 évvel ezelőtt készült Borbáth István Ágoston testnevelő tanár kezdeményezésére, a márványoszlopokra eredetileg azoknak az olimpikonoknak a neveit vésték fel 2004-ben, akik Hargita megyében születtek vagy a megye képviselőiként olimpiákon vettek részt.

Borbáth István Ágoston az emlékmű előtt tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, a pótlás lehetősége a 2018-as téli olimpia alkalmából merült fel, akkor Magyarország csíkszeredai főkonzulja megígérte, hogy támogatni fogja az új nevek felvésésének munkálatait, megszerzi az erre szükséges pénzt.

Borbáth István Ágoston a csíkszeredai olimpikonok emlékműve előtt Fotó: Pinti Attila

„A főkonzul betartotta szavát, a Magyar Villamos Művek és a Partner SRL támogatásával kaptuk a pénzt, amelyből az ősz folyamán felkerülhettek az emlékműre az újabb nevek. Az első oldalról kimaradtak a 2006-os torinói olimpián indulók nevei, ezt valószínűleg tavasszal pótoljuk, mert oda más karakterű, más típusú betűk, számok kellenek. A munkálatok előkészítésében és levezetésében, illetve minden más elintézendőben segítségemre volt Szekeres Adorján. A pénz elszámolását a csíkszeredai Novák cég végezte, a munkálatok technikai hátterét pedig a Csíkszeredai Sportklub biztosította” – nyilatkozta Borbáth.

{A}

Az emlékmű ötletgazdája közölte, hogy a műalkotás tervezőjével, Nagy Ödön képzőművésszel ennek 2017-es halála előtt két héttel a helyszínen jártak, és akkor Nagy Ödön azt javasolta, hogy az emlékmű hátsó részére, ahova most a neveket felírták, készítsenek egy rövidebb pódiumot, arra pedig egy zászló-, illetve egy fáklyatartót, így az emlékmű mindkét oldalról hasonló funkciókat láthat el.