Középületeket fejlesztenek Gyergyóalfaluban

Gergely Imre 2019. november 26., 10:22

Több gyergyóalfalvi középület is felújítás alatt áll a község által megnyert támogatásoknak köszönhetően. Az emeletes iskolaként ismert egykori oktatási intézmény hamarosan községházává alakul.

Az egykori iskolaépület községházaként is megőrzi régi arculatát Fotó: Gergely Imre

A gyergyói nagyközség egyik impozáns épülete az emeletes iskola, ahol már évek óta nincs tanítás, mióta a Sövér Elek Iskola új épületben működik. Amit pedig nem használnak az romlik, ezért is tervezték már korábban az alfalviak más, közcélú hasznosítását.

A jelenlegi községháza igencsak szűkös, nem felel meg a mai elvárásoknak, így született az ötlet, hogy az önkormányzat költözzön az egykori iskolaépületbe.

Az oktatási minisztérium elfogadta a helyiek kérését, és átadta számukra az ingatlant, amiben jelenleg zajlik a felújítás, illetve polgármesteri hivatallá való átalakítás.

Fotó: Gergely Imre

Egyes osztálytermeket kettéosztanak, másokból három kisebb helyiséget alakítanak ki – újságolta érdeklődésünkre Bege László alpolgármester. A közel hárommillió lejes beruházás során teljesen megújul az épület, és a községháza dolgozóit illetve a helybélieket kényelmesebb körülmények fogadják majd az új, várhatóan már jövő évben elkészülő községházán.

Színházterem lesz a régi moziteremből

A helyi Petőfi Sándor Művelődési Ház is alapos átalakuláson esik át. Azon túl, hogy megtörténik a felújítás, hőszigetelés és az összes nyílászáró cseréje, új funkciókkal is gazdagodik az épület. Most dolgoznak annak a szárnynak a bővítésén, melyet régebben moziterem volt, majd később tornateremként használtak.

Nagyarányú átalakuláson esik át az egykori moziterem Fotó: Gergely Imre

A mostani bővítés során színpad épül színházi díszletek mozgatására alkalmas zsinórpadlással és öltözőkkel, és a régi moziteremben alakítják ki a nézőteret, ahol több mint 200-an nézhetik majd az előadásokat.

Az 500 ezer eurónyi (mintegy 2,4 millió lej) kormánypénzből megvalósuló beruházás folytatásaként a létesítményhez szükséges fény- és hangtechnikai berendezésekkel is ellátják a színháztermet. Dolgoznak ugyanakkor a kultúrház képzőművészeti galériának helyet adó helyiségeiben is, ahol továbbra is kiállításokat rendeznek majd. A művelődési ház nagyterme pedig rendezvényterem lesz a mostani fejlesztések után, például lakodalmaknak fog helyet adni, ahogy jelenleg is történik.

{A}