Óriásberuházás: bővülnek és megújulnak a víz- és csatornahálózatok

Kovács Attila 2019. november 25., 21:50

Négy év múlva be kell fejezni azt a víz- és csatornahálózatok bővítését, felújítását célzó, több Hargita megyei térséget érintő nagyberuházást, amely még el sem kezdődött. Most az előkészületeknél tartanak, a finanszírozási szerződést ezután írják alá.

Jelentős számú fogyasztónak szolgáltatnak majd megfelelő minőségű ivóvizet Fotó: Gábos Albin

Keddi ülésén fogadja el a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. újabb Hargita megyei nagyberuházásához szükséges – ismertette hétfői sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán, aki ezúttal nem csíkszeredai polgármesterként, hanem az egyesület elnökeként számolt be a helyzetről.

136 millió euróról van szó

Ráduly azt mondta, az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) által támogatott beruházások – a Hargita megyei is ezek közé tartozik – nem állnak jól Romániában, a folyamat felgyorsítását az új fejlesztési miniszter is sürgette. Szerinte ez a késlekedés azzal is magyarázható, hogy a pénzért nem kell versenyezni, mert rendelkezésre áll.

Az összesítés szerint a Hargita megyei tervezett munkálatok becsült értéke jelenleg áfa nélkül 136 millió euró, ennek jelentős része, több mint 60 millió Székelyudvarhely és vonzáskörzete számára lesz felhasználva, a város víz- és szennyvízhálózatának felújítására 15,6 millió eurót fordítanak

– sorolta az adatokat.

Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely lemaradt

Székelyudvarhelyről szólva megemlítette, hogy a város víz- és csatornahálózat tekintetében legalább 15 évvel van lemaradva Csíkszereda mögött, ezen próbálnak most segíteni. Nagyon fontosnak nevezte annak a szállítóvezetéknek a megépítését, amely

a zeteváraljai víztározóból juttatja majd el a jó minőségű ivóvizet nemcsak Székelyudvarhelyre, Zetelakára és Fenyédre, de innen kell megoldani Oroszhegy, Máréfalva, Bögöz és Felsőboldogfalva vízellátását is.

A projekt jelentős kedvezményezettjei közé tartoznak az alcsíki községek, Csíkszentgyörgy 9,5, Csíkszentsimon 5,4, Kászon 3,6 Csíkszentmárton 3, és Csíkszentlélek 3 millió euró értékű beruházásra számíthat a meglévő víz- és szennyvízhálózatok bővítése, felújítása és újak építése során.

Fotó: Veres Nándor

A munkálatok listája csak a szaktárca jóváhagyása után tekinthető véglegesnek, ez a következő időszakban történik meg, akárcsak a finanszírozási szerződés aláírása. Az egyesület elnöke azt mondta,

2023 végéig az összes munkálatot be kell fejezni, és úgy vélte, ez nem lesz könnyű feladat.

A hálózatépítések, bővítések és felújítások a szükséges vízkezelő állomások, szivattyúházak, víztartályok létrehozásával, felszerelésével, illetve felújítását is jelentik. Ráduly arra is kitért, a projekt során arra is törekednek, hogy

minél kevesebb, állandó szolgálatot, felügyeletet igénylő vízház és vízkezelő állomás létesüljön, mert ez befolyásolja az előállítási, szolgáltatási árakat.

{A}

Előre fizettek
A projekthez csak azok a települések csatlakozhattak, amelyek lakói előre kifizették a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület által meghatározott 200 lejes vízhálózati, és/vagy a 300 lejes csatornahálózati csatlakozási díjat – ez jelenti azt a garanciát, hogy a beruházásoknak tényleges eredménye lesz. Az elmúlt időszakban a befizetésekből 1,26 millió lej gyűlt össze, az igénylők száma pedig az Európai Unió által elvárt 85 százalékos rácsatlakozási arányt jelentik majd az új, illetve bővített hálózatok esetében.