Részeredmények: elsöprő győzelmet aratott Klaus Johannis

MTI 2019. november 25., 08:43

A romániai elnökválasztáson a belföldön leadott szavazatok csaknem 95 százalékának összesítése alapján közzétett részeredmények igazolták, hogy a tisztségben lévő Klaus Johannis jobboldali államfő nyert újabb ötéves mandátumot vasárnap.

Fotó: Klaus Johannis/Facebook

A központi választási hatóság honlapján valós időben elérhető adatsor szerint Johannis a megszámolt szavazatok 62,8 százalékát kapta, míg szociáldemokrata ellenfelére, Viorica Dăncila volt miniszterelnökre a voksok 37,1 százalékát adták.

{K1}

A külképviseleteken, ahol péntek óta szavazhattak a külföldön élő román állampolgárok.

A túlnyomó többségében jobboldali érzelmű román diaszpóra újabb részvételi rekordot döntött az elnökválasztás második fordulójában: romániai idő szerint 23 óráig több mint 940 ezren éltek választójogukkal.

Ilyen körülmények között a végeredmény közelebb kerülhet az exit pollok által jelzett 65 százalékhoz, az viszont nem kétséges, hogy

Klaus Johannis marad Románia elnöke, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig az utóbbi harminc év elnökválasztásainak leggyengébb eredményével zárta az idei megmérettetést.

{A}

Johannis: az európai, modern, normális Románia győzött

Klaus Johannis román államfő az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte vasárnap este azt, hogy az exit poll-becslések szerint az elnökválasztás második fordulójában a voksok kétharmadát megszerezve legyőzte szociáldemokrata ellenfelét, Viorica Dăncila volt miniszterelnököt.

Johannis rámutatott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

a jobboldal csak egy csatát nyert, a „háborút” csak akkor fogja megnyerni, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t.

Johannis azt ígérte, hogy újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, vagy távol maradtak az urnáktól. Leszögezte: nem a PSD választóival áll harcban, hanem, a PSD-vel, amely szerinte az utóbbi harminc évben – de leginkább utóbbi hároméves kormányzása idején – a legfőbb akadálya volt Románia fejlődésének.

Johannis egykori pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indult újabb mandátumért az elnökválasztáson. A párt székházában tartott győzelmi beszédében – a PNL által néhány hete hivatalba lépett kisebbségi kormányára utalva – azt mondta:

mindent megtesznek azért, hogy egy új parlamenti többséget hozzanak létre az összes demokratikus párt bevonásával, és elkezdjék építeni azt a „normális Romániát”, amelyben minden román szeretne élni.

Viorica Dăncila is rövid nyilatkozatban mondott köszönetet választóinak, azt hangsúlyozva, hogy valójában javított a PSD májusi európai parlamenti (EP-) választáson elért eredményén, sőt – a megszerzett több mint 3 millió szavazat számát, nem pedig az általuk képviselt arányt tekintve – valójában megismételte a 2016-os romániai parlamenti választásokon elért győzelmét.

Dăncila szerint a PSD folytatni fogja a harcot a „hatalmi monopólium” és „megszorító” politika ellen, amellyel a szociáldemokraták szerint Johannis és a PNL kormány akarja sanyargatni a román népet. Dăncila üzenete azonban, amellyel vereségét próbálta szépíteni, inkább párttársainak szólt, hiszen

eddig a PSD minden elnökválasztási kudarc után leváltotta az elnökét, pedig az eddigi elnökválasztásokon a jelöltjei mindig megkapták a voksok legalább 45 százalékát.