Nemsokára megnyitják a forgalom előtt az új elkerülő utat

Kovács Attila 2019. november 25., 15:30

Elérhető közelségbe került az új, észak-déli irányú csíkszeredai elkerülő út megnyitása. Az elkövetkező hónapokban makadámútként lehet majd használni, egyelőre csak a két bevezető szakaszt borítja majd aszfaltréteg.

Fotó: Gábos Albin

Már aszfaltoznak az új elkerülő út vasúti felüljáró híd közelében található bevezető szakaszát is – ez az a rész, amelyet az egykori üzemanyag-lerakat helyét rendező cég késve adott át az építőnek, amely így kényszerű várakozásra kényszerült.

Az azóta eltelt négy hétben viszont az időjárás sem hátráltatta a munkát, az alapozás és a szükséges tört kő rétegek elhelyezése és tömörítése megtörtént. Noha korábban még úgy volt, hogy a Brassói úti csatlakozásnál tervezett körforgalom csak az út véglegesítésekor, jövőben készül el, és addig, ideiglenes megoldásként a Brassói útról érkezők számára válik elsődleges útvonallá az elkerülő út, ez az elképzelés módosult.

Fotó: Gábos Albin

A körforgalmat is kialakították, és le is aszfaltozzák, akárcsak a bevezető szakaszt.

Így, mivel az új út másik végén, a Rét utcai vasúti átjáró közelében már korábban megtörtént a bevezető szakasz aszfaltozása, az út megnyitásához ezek után a közlekedésrendészet jóváhagyására, illetve a szükséges forgalmi táblák beszerzésére és felszerelésére lesz szükség – tudtuk meg Buzogány Károlytól, a kivitelező ING Service Kft. igazgatójától.

{A}

Az engedélyek és táblák beszerzése, felszerelése a polgármesteri hivatal hatásköre, mint Ráduly Róbert Kálmán polgármester tájékoztatott, néhány napon belül ezek a helyükre is kerülnek, és megnyitják az utat a forgalom előtt.

Az új útszakasz megnyitása után a nyugati irányból a városba érkező teherforgalomnak kötelezően a Rét utca felé kell haladnia, a vasúti átkelő után pedig a taplocai elkerülő úton északi vagy északkeleti választható, illetve az új úton és a Brassói úton át dél felé lehet elhagyni a várost. Ugyanakkor az észak-déli irányú áthaladó forgalom az új útvonalat használhatja, tehermentesítve így a vasúti felüljáró előtti körforgalmat, illetve a Nagyrét utcát is.

Fotó: Gábos Albin

Az elkerülő út megnyitása után közelebbről az építési felügyelőség rendelkezéseinek megfelelően az újjáépítés előtt álló vasúti felüljáróról kitiltják a 3,5 tonnánál nagyobb tengelysúlyú járműveket, amelyeknek kerülniük kell.

Az útépítés első részének költsége a szerződés szerint áfával együtt 13 millió lej – az összeget a különleges alapozás növelte, mivel a lápos, süppedős területen több rétegben elhelyezett geotextília, illetve a georácsnak nevezett műanyag háló alkalmazására volt szükség. A Somlyó-patakon ugyanakkor nagy teherbírású híd épült, és több átereszt is beépítettek az útszerkezetbe.

Fotó: Gábos Albin

Miután a lápos területen átvezető út terhelhetőségét a közúti forgalommal is kipróbálják, várhatóan jövőben folytatódhat a munkálat, amelynek során 8 méter széles aszfaltburkolat készül az úttesten, külön költséggel.

A PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program által korábban nyújtott támogatásból 14,8 millió lejt használhat fel a város az építési költségek fedezésére.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin