Orban: le fogjuk váltani a prefektusokat

Székelyhon 2019. november 22., 19:17

A kormány le fogja váltani a prefektusokat és prefektus-helyetteseket, mivel minden kormánynak jogában áll kiválasztani megbízottjait a megyékben, jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök az Olt megyei Balşon.

Hargita megye prefektusát már leváltották egy medveügy nem megfelelő kezelése miatt. A többi kormánybiztos is sorra kerül. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

„Le fogjuk váltani őket, de nem akartuk korábban, hogy ne mondják, akadályoztatni akarjuk a választási folyamatot; ők készítették elő a választásokat, hagytuk, hogy teljesítsék kötelezettségeiket. (...) A prefektus azonban a kormány megbízottja a megyében, és minden kabinetnek jogában áll kiválasztani képviselőit” – fejtette ki Orban.

{K1}

Arra a kérdésre, hogy a többi decentralizált intézménynél is lesznek-e leváltások, a kormányfő azt válaszolta, hogy

aki nem végzi a dolgát, már veheti is a csomagját.

A kormányfő ugyanakkor leszögezte, hogy objektív kiértékelést fognak végezni.

{A}

Sajnálatos módon sokuknál a múltbeli tevékenységet is elemeznünk kell, mert sok ostobaságot követtek el politikai parancsra, már régen saját kezdeményezésből kellett volna csomagolniuk, de mindegyik esetet sorra fogjuk venni

– mondta a miniszterelnök.

Hozzátette, mindenkinek meg kell értenie, hogy a köztisztviselőknek az adófizetők, a román állampolgárok szolgálatában kell állniuk, minőségi és gyors szolgáltatásokat kell biztosítaniuk.