Szombaton havazhat a hegyekben, vasárnap enyhe felmelegedésre lehet számítani

Székelyhon 2019. november 22., 16:27

Szombaton lehűlés, vasárnap enyhe felmelegedés várható országszerte, az ég változóan felhős lesz, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek pénteken Mirela Polifronie, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa.

Semmi biztatóra nem számíthatunk a szombati időjárással kapcsolatosan. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

„Átmeneti jelleggel eshet vagy szemerkélhet az eső, főként Olténiában, Munténiában, elszigetelten pedig Dobrudzsában és Moldvában.

A magas hegyvidéken havaseső és havazás is lehetséges.

A szélfúvás a Bánság déli részében, a hegyvidéken lesz erős, a széllökések ereje eléri a 70–80 km/órás sebességet. A csúcshőmérsékletek 1 Celsius-fok (Moldva északi részében) és 15 Celsius-fok (a Bánságban és a Körösök vidékén) között alakulnak. Az éjszakai minimumok –2 és 9 Celsius-fok közé esnek, elszigetelten köd képződik” – mondta Polifronie.

A meteorológus szerint szombaton hideg, borús idő várható az ország déli, keleti és központi részén, helyenként kis mennyiségű esőre is lehet számítani.

A hegyvidéken, főként a Keleti- és a Déli-Kárpátokban havaseső és havazás várható.

{A}

Az ország többi részében a hőmérsékletek az időszaknak megfelelően alakulnak, az ég változóan felhős lesz, hevesebb, óránként 70–75 kilométeres sebességgel fújó szélre a Bánságban, Dobrudzsában és Moldva északi részében kell számítani. A maximumok mínusz 1 Celsius-fok körül alakulnak Moldvában, 13 Celsius-fok körül a Bánság dombvidékén és a Körösök vidékén. Az éjszakai minimumok mínusz 2 és plusz 8 Celsius-fok között változnak, elszigetelten köd képződhet – mutatott még rá a szakember.