Budapesten is dobbanthatnak a székelyföldi fiatal vállalkozások

Simon Virág 2019. november 22., 21:13

Okos szállodát tervező szakember, mikrozöldeket termesztő fiatalok, gyermekek szórakoztatását is biztosító vállalkozó és az online piaccal foglalkozó kis cég mutatkozott be pénteken Marosvásárhelyen, a startup vállalkozásoknak megszervezett Be smart Székelyföld nevű vetélkedőn.

Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja és a nyertesek Fotó: Haáz Vince

Bár mindhárom székelyföldi megyében meg volt hirdetve a Be smart Székelyföld vetélkedő, s jelentkezők is voltak, végül csak négy Maros megyei fiatal vállalkozás képviseltette magát a megmérettetésen. A szervezők az alacsony létszám kapcsán kifejtették, hogy elsősorban az aktív vállalkozásokat, már bejegyzett és működő starupokat hívtak meg, hiszen az a céljuk, hogy számukra biztosítsanak ismerkedési, bemutatkozási lehetőséget.

{A}

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke elmondta, hogy ők 2015 óta szerveznek versenyeket az anyaországi fiatal vállalkozásoknak, s a nyerteseknek külföldi bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak, így támogatva, hogy befektetőkre, partneri  szerződésekre tegyenek szert.

Szeretnék a székelyföldi starupokat is bevonni ebbe a körforgásba, ezért adnak lehetőséget a Be Smart Székelyföld vetélkedőn résztvevőknek, hogy bemutassák Budapesten a vállalkozásukat és partnereket keressenek.

Bár eredetileg arról volt szó, hogy egy startup képviselheti Székelyföldet a budapesti startupok éjszakáján, végül mind a négy kis cég bemutatkozhat a több mint ezer résztvevővel megszervezett eseményen.

Fotó: Haáz Vince

Lázár Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának külgazdasági attaséja arról beszélt, jól tudja, hogy a megjelentnél több fiatal vállalkozás van Székelyföldön, és örvend, hogy a Maros megyeiek közül legalább négyen elég bátrak voltak ahhoz, hogy bemutatkozzanak. Kiemelte,

a konzulátus lehetőségeihez mérten segíteni fogja a kapcsolatépítésüket az anyaországi hasonló cégekkel és vállalkozókkal.

Ami a vetélkedőt illeti, a képzeletbeli dobogó első fokára a szovátai Joxa Smart Home, okos szállodát építő vállalkozás képviselője léphetett fel, őt követhette a marosvásárhelyi BSB DigiMarket, a Creativity Solutions kiscég lett a harmadik, a negyedik pedig a Weegies, mikrozöldekkel foglalkozó vállalkozás.